Учени алармират, че първите генномодифицирани човешки бебета, които се родиха в Китай, е възможно да имат други генетични промени, които не са били открити при провеждането на терапията, пише „Индипендънт“.

Миналата година китайският учен Хе Джианкуй заяви, че успешно е провел терапия за редактиране на човешки гени на два ембриона, от които се родиха първите генномодифицирани бебета. Благодарение на нея децата – близнаците Лула и Нана – са резистентни към вируса ХИВ.

Информация за противоречивия експеримент, който предизвика остри критики от страна на медицинската общност, беше споделена с международни учени чак сега.

Непубликуваният труд на Джианкуй изглежда е „изтекъл“ в общественото пространство. Учени, работещи за изданието MIT Technology Review се сдобили с копие, чието заглавие било „Раждането на близнаци след геномна редакция за резистентност към ХИВ“.

След подробен преглед на информацията, учените алармират, че е възможно по време на процедурата китайските медици да са променили други части от човешкия геном без да искат. Според тях на практика е невъзможно това да бъде проверено към този момент.

Учените посочват и компилация от други грешки и необичайни липси в официалното проучване, като например липсата на автори. Не се споменава и къде е проведен този експеримент, нито дали докторите и родителите на двете деца са били наясно какво точно представлява той.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!