Президентът Доналд Тръмп заяви, че американското правителство трябва да получи „значителен дял от парите“ за предложената от тях сделка за купуването на социалната мрежа „ТикТок“ от компанията „Майкрософт“, пише „Телеграф“.

„Казах им… Ако го купите, голяма част от тази сума трябва да отиде в държавната хазна на Съединените щати, защото именно ние спомогнахме за тази сделка“, заяви Тръмп. По думите му „Майкрософт“ и „ТикТок“ нямат никакви права за тази сделка, „освен ако ние не им ги дадем“.

След като Тръмп заяви, че възнамерява да забрани „ТикТок“ на територията на Съединените щати и на практика съдейства за започване на преговори между „Майкрософт“ и фирмата-създател на новото приложение, технологичният гигант официално обяви, че започва преговори за „спасяване“ на изключително популярното приложение.

Според американския президент „ТикТок“ се използва за шпионаж, но към момента няма данни компанията създател „БайтДанс“ да изпраща каквито и да било данни към китайското правителство.

От „Майкрософт“ коментираха, че искат да придобият всички операции на социалната мрежа на територията на Съединените щати, Канада, Австралия и Нова Зеландия. Отделно от това търсят и други инвеститори, които биха искали да се включат.

„ТикТок“ има над 100 млн. потребители на територията на Щатите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!