Два дни, след като Доналд Тръмп обяви, че ще забрани популярното китайско мобилно приложение „ТикТок“, американският бизнес на използваната от милиони потребители платформа е все по-близо до отделяне с нов собственик – софтуерния гигант „Майкрософт“.

„След разговор между главния изпълнителен директор на „Майкрософт“ Сатя Надела и президента Доналд Тръмп, „Майкрософт“ е готов да продължи дискусиите да проучи закупуването на „ТикТок“ в Съединените щати“, съобщи компанията в официалния си сайт. Това е първото официално потвърждение на слуховете за намеренията на американската компания да управлява платформата на територията на САЩ.

„Майкрософт“ са готови да завършат сделката с китайския разработчик ByteDance най-късно до 15 септември 2020 г. Двете компании ще разгледат и възможността бизнесът на „ТикТок“ в Канада, Австралия и Нова Зеландия също да премине към американската компания.

Преговорите станаха официални след изказването на президента Тръмп, че ще забрани китайската видео платформа на територията на САЩ с указ или извънредни икономически правомощия. Притесненията на американците са, че чрез приложението от Пекин имат достъп до лична информация на потребителите и могат да налагат цензура над критици на правителството. Подобни критики и заплахи за забрана дойдоха по-рано през лятото и от Индия.

„Ангажирани сме да придобием „ТикТок“ при условие, че е направен пълен преглед на сигурността и че предлага подходящи икономически облаги за Съединените щати“, увериха от „Майкрософт“. Те се ангажират личните данни на всички американски граждани да бъдат прехвърлени и запазени в родината им.

Все още не е ясно какви ще бъдат различията в приложението на „Майкрософт“ и ByteDance в различните части на света.

Присъединяването на „ТикТок“ към семейството на „Майкрософт“ ще разшири достъпа на софтуерният гигант до пазара на социалните мрежи. В момента той е доминиран от конкурентните компании „Фейсбук“, „Туитър“ и видео платформата на „Гугъл“ – „ЮТюб“. Най-големият актив на „Майкрософт“ до момента е професионалната социална мрежа „ЛинктИн“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!