Деветото издание на фестивала на моноспектаклите  „София моно” ще се състои 1 до 9 юни на вече обичайното си място – парка на Военната академия „Г. С. Раковски” в София. 

В края на театралния сезон, феновете на Мелпомена ще имат шанса да видят под открито небе някои от най-интересните моноспектакли, както и театрални постановки с повече от един актьор на сцената.

Старт на събитието дава „Променяне” – първият моноспектакъл на Йоана Буковска-Давидова, драматизация по книгата „Промяна“ на актрисата Лив Улман. На следващия ден предстои ударна доза смях от Мариан Бачев и Александър Кадиев с „Аз, досадникът“.

Следват „Черното пиле“ на Мариус Куркински и хитът на Театър 199 – „Чамкория” със Захари Бахаров. Това ще са последните изигравания на тези спектакли преди лятната им ваканция.

Чамкория, снимка Стефан Н. Щерев

За първи път на сцената в парка ще гостува и постановката на Народния театър „Иван Вазов” – „Любовникът” с Деян Донков и Радина Кърджилова.

В последната вечер на фестивала предстои нетрадиционният спектакъл „Сън в лятна нощ”, който се играе без сцена, около публиката и ще бъде изцяло в ръцете на актьорите от Казанлъшкия театър. 

В традиционната за събитието кино вечер, на 4 юни ще бъде излъчен премиерният филм на режисьора Камен Донев – „Уют”. Няколко дни по-късно, актьорът Камен Донев ще забавлява публиката с моноспектаклите „Възгледите за народното творчество” и „Възгледите за народната просвета”.

За първи път на „София моно“ ще има и богата детска програма, която ще е със свободен вход. В афиша са „Бременските музиканти” от Братя Грим и  „Сън в лятна нощ” от Уилям Шекспир.

В „Библиотека за всеки", в партньорство с Народната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”малки и големи ще могат да се включат в разходка по пътя на книгите на тема „От праисторическите писмени знаци до дигиталната ера”.

Материалът е подготвен от Даниел Димитров