Приема са, че когато я има, любовта може да бъде по-силна от всичко. Но има едни специални моменти, в които тя – любовта, е задушена от страст, граничеща с агресия и разкъсвана от цветовете на собствената ни неидентифицирана самоличност. Тогава отношенията между двама души, между техните два свята стават и сложни, и прости едновременно. Такава е реалността и в света на „Любовникът“ от Харолд Пинтър, на сцената на Народния театър.

Актьорският дует Радина Кърджилова – Деян Донков (който в случая е и режисьор) сътворява своеобразен спектакъл-прегръдка. Заради думите, музиката, светлините и сенките, понякога тази прегръдка е тиха, нежна, дори монотонна, на затова пък много силна като емоция, друг път е неочаквана, почти дивашка.

Фотограф Стефан Н. Щерев
Снимка: Народен театър Иван Вазов

Драматургът на мълчанието, така наричат автора на „Любовникът“, и това като че ли е определящо за цялата поетичност в звученето на пиесата. Дори в най-бруталните моменти романтиката минава като тънка червена линия.

Нелегални следобеди и фантазиите на една омъжена жена, оставена на течението между бита и небитието, и любовта, която е извън всякакви определения. Какво означава, когато един мъж е зрял, деликатен и мил в очите на една проститутка и защо има значение, когато тя казва, че всички мъже за нея за еднакви? Защо е безсмислено да се пита дали една лека жена е умна? Дали ревността е падение и остава ли гордостта, ако го признаеш? „Любовникът“ задава още много въпроси, чиито отговори се разиграват на сцената, но с възможността да се дооформят във въображението на всеки зрител.

Фотограф Стефан Н. Щерев
Снимка: Народен театър Иван Вазов

Сюжетът

Двамата съпрузи (Ричард и Сара) са превърнали рутинното си и подредено всекидневие в отчаяна надпревара, в търсене на любовта. Любовта такава, каквато е след години брачен живот, след стотици закуски, обеди и вечери заедно.

Тя намира отношението му към жените за скандално, той харесва … едри вимести бичета, а тя пък е прекалено кокалеста. Следват изневери, които се оказват фантасмагории, дори и това, че собствената ти жена ти изневерява редовно, 2-3 пъти седмично. 

Спектакълът не се препоръчва за лица под 16 години.

Харолд Пинтър за „Любовникът“:

Моето предположение е, че не е възможно да има твърди граници между реалното и нереалното. Не е необходимо дадено нещо да е или вярно, или невярно; то може да бъде едновременно и двете. Даден персонаж на сцената, който не може да предостави убедителни аргументи или сведения за миналия си опит, за настоящото си поведение или за стремежите си, нито да направи изчерпателен анализ на своята мотивация, е точно толкова легитимен и достоен за внимание, колкото и другият, който, за наш ужас, е в състояние да направи всичко това. Колкото по-разтърсващо е едно преживяване, толкова по-неясно е неговото словесно изразяване.

(Из слово, изнесено по време на Националния студентски драматичен фестивал в Бристол, 1962)

Пинтър в Народния театър

На 13 март 1993 г. е премиерата на „Портиерът“. Режисьор е Пламен Марков, сценографията и костюмите са на Атанас Велянов. Ролите изпълняват Владимир Пенев, Кирил Кавадарков и Иван Стаменов.

На 2 април 1998 г. е премиерата на „Кухненският асансьор”. Режисьор е Пламен Марков, сценографията  и костюмите са на Чайка Петрушева. Ролите изпълняват Кръстю Лафазанов и Велко Кънев.

На 13  януари 2019 г. е премиерата на „Любовникът“ с Радина Кърджилова и Деян Донков, като Донков е и режисьор. Превод от английски – Галина Томова-Станкева, сценография и костюми – Никола Тороманов, музика – Емилиян Гацов-Елби, хореограф – Мила Искренова. Спектакълът не се препоръчва за лица под 16 години.