„Лив Улман изпълзява! Снимките могат да продължат!“ са думи на великия Ингмар Бергман, отправени към собствената му муза и актриса със световна слава. Ситуацията се разиграва в разгара на работен процес и е едновременно нелепа, странна и много силно въздействаща. Голямата звезда, в момент на слабост, под неизбежния напор на околното лицемерие и завист, бяга от камерата, за да се „спаси“ в ... кофа за боклук. След като е „открита“ от режисьора, снимките продължават.

Тази малка историйка е част от книгата „Промяна” на Лив Улман, драматизирана на сцената на Нов театър НДК в моноспектакъла „Променяне“ на Йоана Буковска-Давидова.

Снимка: Здравко Йончев

Нашата актриса има трудната задача не просто да бъде Лив, а да изпълзи от нейния словесен и телесен свят, но и да събере, изживее и предаде на зрителите цялата несигурност, която населява личността Лив. Преди това музата на Бергман трябва да стане твоя муза, да те превземе и изпълни с толкова много смисъл и дух, че да имаш смелостта да излезеш на сцената и да бъдеш Нея.

Йоанна Буковска е доказателството, че тази задачата е трудна, но не и невъзможна. Защото всичко започва с любов и отдаденост, преминава през много труд, търсене и намиране на верния път към душата на една не просто космополитна, а заредена от космоса личност каквато е Лив Улман. По думите й светът е онова, което сме успели да спасим в главите си. „Променяне“ е резултатът от онова, което една актриса – Йоана, е успяла не просто да спаси от вече спасявания свят на друга актриса – Лив, но и да го съживи за другите – отвъд фасадата, докато расте нагоре или целенасочено се самоубива – но винаги в сиянието на безспорния си статут на звезда.

Любопитно

Моноспектакълът започва с анонс „Моля, включете мобилните си телефони, представлението започва!“.

Чрез специално приложение зрителите могат да добавят допълнителни реалности към определени сцени от спектакъла. И това се случва всеки път, котато над сцената светне надпис ON AIR.

Единственият недостатък на приложението е, че не е активно за всички видове телефони, но това пък е възможност за изпитване на пълна наслада от представлението, което в случая е богато гарнирано с 3D Mapping прожекции, анимации, картини и кино сцени от филмовата кариера на Лив Улман. 

Официалната премиерата на „Променяне“ е в Пловдив, като част от програмата на „Европейска столица на културата 2019”.

Спектакълът излиза 18 години след премиерата на емблематичната постановка на „Театър 199“ – „Есенна соната“ по Ингмар Бергман, с режисьор Младен Киселов, в която Йоана Буковска дебютира като професионална актриса в ролята на Хелена.

Екипът

Режисьор е Гергана Димитрова, чиято организация за съвременно изкуство и култура „36 маймуни” повече от 10 години създава независим театър в България.

Асистент-режисьор e Теодора Георгиева. Двамата сценографи, специализирали в създаването на визуалните среди, са Момчил Алексиев и Никола Налбантов. Александър Гълъбов и Мартин Луканов са автори на мобилното приложение.

За музикалната среда се грижат младите композитори Йоана Робова и Петър Пармаков. Художник e Пенко Гелев, анимацията е на Сотир Гелев, оператор е Мартин Балкански. Във видеата участват актьорите Анна Беровска, Рада Илиева, Кристина Малюкова и Александър Митрев. Хореограф е Марта Трифонова-Варлаамова. Гримът е на Татяна Слепцова-Тита.

Снимка: Даниел Димитров