На 14 февруари – ден на виното и любовта. Датата, на която католическият свят почита свети Валентин, постепенно се превръща в празник на влюбените по света. Казват, че любовта е способна на всичко – не признава граници и ако е истинска, винаги ще си проправи път.

Има истории за любов, които надхвърлят границите на времето и не признават нормите на обществото. Те оставят отпечатък след себе си и за тях се разказва и до днес.

Сайтът Ancient Origins, който се фокусира върху историята на човечеството, представя шест любовни отношения, които шокират света - от страстния, но обречен романс на Марк Антоний и Клеопатра до политическия съюз, превърнал в истинска обич на кралица Виктория и принц Албърт.

Сред величието на империите и политическите интриги, любовта има своето място…, макар и понякога да е обречена.

Снимка: iStock

Двойното самоубийство на Клеопатра и Марк Антоний

Романтичната връзка на Клеопатра - кралицата на Египет, и Марк Антоний, могъщ римски генерал, променя политическия пейзаж на древния свят.

Клеопатра е известна не само с красотата си, но и с интелигентността и харизмата си. Тя пленява Марк Антоний, когато се срещат за първи път през 41 г. пр.н.е. Нейната привлекателност е мощно оръжие и тя го използва стратегически, за да формира съюз с Антоний срещу общия им враг Октавиан. Романсът им разцъфтява сред разкошните дворове на Александрия, с грандиозни пиршества, екстравагантни събития и спокойни разходки с лодка по Нил.

Но е изпълнена и с противоречия. Марк Антоний напуска лоялната римска жена до себе си, за да бъде с Клеопатра – жена с чужд произход. Октавиан използва това в своята пропаганда.

Хората в Римската империя са загрижени  - може ли да се вярва на лоялността на Антоний, ще постави ли той нуждите на Рим пред тези на Египет? Октавиан разчита на тези опасения.

Съюзът между Клеопатра и Марк Антоний бързо води до политическо напрежение, което намира отражение в битката при Акциум през 31 г. пр.н.е., при която обединените сили на двамата се изправят срещу флота на Октавиан.

Както Антоний, така и Октавиан, са определяни за майстори стратези, но много историци смятат, че връзката на римския генерал с Клеопатра е замъглила преценката му. Той допуска сериозни грешки и губи битки срещу Октавиан.

Любовта на двойката е обречена. Силите на Клеопатра и Антоний са победени при Акциум. Според римските историци двамата бягат в Александрия, където са обсадени от силите на Октавиан. Най-известната версия на тяхната история завършва с това, че Клеопатра симулира собствената си смърт, за да не бъде заловена. А след като чул новината, съсипаният Антоний посегнал на живота си, падайки върху меча си.

След като Клеопатра разбира за случилото се, тя се оставя да бъде ухапана от отровна змия. Двойната смърт смърт бележи края на династията на Птолемеите в Египет и възхода на безспорната мощ на Римската империя.

Тадж Махал: Храм в памет на любовта

Императорът от династията на Великите моголи - Шах Джахан, изгражда за жената до себе си един от най-известните архитектурни шедьоври в света.