Дървен предмет, намерен в римска крепост на Адриановия вал във Великобритания, за който първоначално се е смятало, че е инструмент за шиене, може би е бил секс играчка от II век.

Експертите твърдят, че предметът, намерен в ров във Виндоланда - военен лагер на римската помощна войска - може да е най-ранният пример за дървен фалос, открит в бившата Римска империя, пише Би Би Си.

Виндоланда е кастел, военен лагер, на римската помощна войска южно от Адриановия вал в Англия.

Въпреки това експертите не изключват възможността той да е бил и символ за късмет или инструмент за смилане на съставки.

Първоначално се е смятало, че това е инструмент за зашиване на обувки, защото е бил намерен заедно с десетки обувки. В обекта са открити още аксесоари и други малки инструменти, както и парчета кожа.

„Гладък в двата края“

Дължината на предмета е около 16 см, а максималният му диаметър в основата е около 4,6 см. Експерти от Университета в Нюкасъл сега смятат, че предметът може да е имал по-интимна употреба. Когато го анализирали, установили, че двата му края са забележимо по-гладки, което говори за многократна употреба във времето.

Диаметърът се стеснява към върха на предмета, където следите, оставени от резбаря, са най-видими.

Снимка: Музеят във Виндоланда

"Знаем, че древните римляни и гърци са използвали сексуални инструменти - този предмет от Виндоланда може да е пример за такъв", каза преподавател по археология в университета в Нюкасъл.

Според археолозите друга възможност е предметът да е бил използван като инструмент за смилане на съставки за козметика или лекарства. Също така не се изключва да е бил част от статия, която хората са докосвали за късмет.

Намереният предмет е изложен в музея във Виндоланда. От там казват, че е той е уникален, тъй като е оцелял толкова дълго време.

Изображенията на мъжки гениталии играят важна роля в римския свят

Изображенията на мъжки гениталии играят важна роля в римския свят. Като изрязвали, рисували, гравирали и извайвали изображения на фалос - като самостоятелен елемент, като част от човешкото тяло или дори като оживял обект, снабден с крачета за тичане, римляните вярвали, че могат да предпазят от зло, да предизвикат плодородие и да си донесат късмет.

Във Виндоланда през годините са открити много фалически изображения. През 2006 г. е разкопана малка статуя на Бога на плодородието Приап в близост до пещ. Колекцията на музея във Виндоланда включва и кутии за печати с фалос на капака, както и други предмети, украсени с фалически изображения.

Снимка: Музеят във Виндоланда