Древноегипетската царица Нефертити, смятана за еталон за женска красота и изисканост, не е била красавица. До тези изводи са стигнали учени, заели се с изследване на скулптурния бюст на съпругата на фараона Ехнатон, съобщи ИТАР-ТАСС като цитира египетски медии.

Структурата на костите на Нефертити е била далеч от съвършенството. Царицата освен това е имала крив нос и бръчки. Учените са извършили томографски изследвания на бюста на Нефертити, който е бил намерен от германския археолог Лудвиг Борхард в скулпторно ателие в Ел Амарна и сега се съхранява в берлински музей. За връщането на бюста в Кайро настояват египетските власти.

Сканирането на 3000-годишното скулпторно изображение показало, че  под външния слой има още едно "лице" на Нефертити - с гърбав нос и с много бръчки около очите, устата и по бузите. Този контраст между двете изображения навел учените на мисълта, че древните художници са прибегнали до значително ретуширане, за да се получи станалото впоследствие много популярно в целия свят изображение на царицата. 

Фараонът Аменхотеп Четвърти (Ехнатон) е имал невзрачен външен вид, с неправилна стойка на тялото. Той е влязъл в историята като голям религиозен реформатор и съпруг на Нефертити, която е била смятана за съвършена. Ликът й украсявал храмове в цялата страна. Легендата гласи, че никога по-рано в Египет не се е раждала такава красавица. От началото на разкопките през 80-те години на 19 в., когато са открити руини от град Ахетатон (днешния Тел ел Амарна), до ден днешен не е намерено доказателство за произхода на Нефертити. По мнението на някои египтолози, Нефертити е била египтянка, а според други - принцеса от друга страна. Тя дарила съпруга си с 6 дъщери и умряла около 1130 г. пр. Христа, когато е била на 29-38-годишна възраст.

Няколко години преди смъртта си Нефертити, която е играла важна роля в живота на фараона Ехнатон и е притежавала огромна власт, изчезнала от историческата сцена, отстъпвайки мястото си на царица Кия. Нейното място впоследствие било заето от най-голямата дъщеря на Нефертити - Меритатон.