Вегетарианските и веган диети увеличават риска от мозъчен удар, сочи ново изследване.

То е проведено сред 48 хил. души, чиито здравен статус е следен в продължение на 18 години. Нито един от тях не е наследствено предразположен към сърдечни заболявания и мозъчни удари.

В началото на изследването всички участници са отговаряли на въпроси за начина си на хранене. От тях 24 428 души ядат месо, 16 254 са вегетарианци и вегани, а пескатарианци (ядат само риба) са 7506 души.

До края на изследването общо 2820 души са започнали да имат сърдечни проблеми, а 1072 души са получили мозъчни удари.

При анализирането на данните учените открили няколко интересни закономерности. Ядящите само риба имали 13% по-нисък риск от сърдечни заболявания спрямо ядящите месо. При веганите и вегетарианците е още по-рядко срещано – 22%.

В същото време обаче вегетарианците и веганите имали 20% по-висок шанс да получат мозъчен удар в сравнение с ядящите месо.

Според изследването по-високият процент на инсулти се дължи на липсата на някои витамини при веган и вегетарианската диета.