Яденето на един сандвич с шунка на ден увеличава риска от диабет тип 2, пишат някои британски издания. Експертите обаче уточняват пред Би Би Си, че човек не може да развие това заболяване чак толкова лесно.

Скорошно проучване, проведено сред близо два милиона души от 20 различни страни, установи връзка между червеното месо (като пържоли, бекон и колбаси) и диабета.

Резултатите от него са публикувани в медицинското издание The Lancet Diabetes and Endocrinology journal.

Въпреки че изследването е направено добре и според всички правила, резултатите от него не трябва да предизвикват страх или паника сред населението, категорични са британските експерти.

Те обаче правят и уточнението, че все пак е разумно да се ограничи консумацията на месо в съответствие с насоките за здравословно хранене.

Връзката не е 100% доказателство

Изследването не може да докаже категорично, че прекалената консумация на месо отключва диабет, защото е невъзможно напълно да се отхвърлят всички други възможни рискови фактори – като грешки в диета, липса на двигателен режим, вредни навици, ежедневен стрес и фамилна обремененост.

 

Д-р Дуейн Мелър от Британската асоциация на диетолозите посочва също така, че „по времето на такива изследвания учените трябва да разчитат на това, че участниците казват истината за това, което наистина ядат, а те понякога просто премълчавали, че прекаляват с едни или други храни“.

Въпреки няколкото уточнения, които експертите правят, те все пак са категорични, че резултатите от проучването не бива да се отхвърлят напълно, защото те дават още един щрих към начина на хранене и развитието на дадени заболявания при грешки в диета.

Неизбежните отклонения в резултатите  

Проф. Навид Сетър, експерт по кардиометаболична медицина в университета в Глазгоу, смята, че „изследването е проведено много професионално, въпреки неизбежните отклонения, които могат да се получат при анкетирането на участниците“.

„В изводите от проучването се казва, че премахването на преработените червени меса от диетите може не само да предпази хората от сърдечни заболявания, рак и инсулт, но и от диабет тип 2“, посочва още проф. Сетър.

В какво се корени рискът?

В проучването две дебели резена шунка (50 грама) или малка пържола (100 грама) на ден се възприемат като рисков фактор, пише още Би Би Си и посочва, че NHS във Великобритания вече съветва хората, които ядат повече от 90 грама сготвено или преработено червено месо на ден, да го намалят до 70 грама.

 

На първо място преработеното месо (каквито са колбасите) са рисков фактор за рак на дебелото черво. Международната агенция за изследване на рака посочва, че то е точно толкова опасно за здравето на хората, колкото и тютюнопушенето или азбеста.

Преработеното месо има добавени редица химикали, консерванти и сол, за да му се придаде по-добър вкус или за да се удължи срока му на годност. А както е известно солта е рисков фактор за отключването на диабет.

Принципно месото е добър източник на протеини, витамини и минерали, но понякога то съдържа и много наситени мазнини, които са свързани с високи нива на холестерол в кръвта – рисков фактор за развитието на коронарна болест на сърцето.

Какво влияе на кръвната захар?

Водещият изследовател проф. Нита Форухи от университета в Кеймбридж твърди, че „проучването предоставя изключително изчерпателни доказателства за връзката между яденето на червено месо и риска от развитието на диабет тип 2“.

Диабет тип 2 представлява високи нива на кръвната захар, дължащи се на това, че тялото произвежда твърде малко инсулин или рецепторите на клетката не работят правилно, за да се превърне храната в енергия (т.нар. инсулинова резистентност).

Рисковите фактори са затлъстяване или наднормено тегло, високо кръвно налягане, както и семейна обремененост.

Д-р Мелор предупреждава хората, които обмислят да намалят консумацията на месо, че е възможно да стигнат до недостиг на жизненоважни хранителни вещества – като например желязо и витамин В12.

Той съветва при ограничаване на месото да се наблегне на млякото, сиренето, яйцата и зърнените закуски, за да си набавят липсващите минерали и витамини.