Откриването на древни дървени трупи на брега на река в Замбия промени разбирането на археолозите за древния човешки живот.

Изследователите откриха доказателства, че дървото е било използвано за изграждане на структура преди почти половин милион години, предаде Би Би Си.

Констатациите, публикувани в списание Nature, предполагат, че хората от каменната ера са построили убежище.

„Тази находка промени начина, по който мисля за нашите древни предци“, каза археологът проф. Лари Баръм.

Снимка: Ройтерс

Откритието може да промени сегашното вярване, че древните хора са водили прост, номадски живот.

„Направили са нещо ново и голямо от дърво. Използвали са своята интелигентност, въображение и умения, за да създадат нещо, което никога преди не са виждали, нещо, което никога преди не е съществувало“, подчерта проф. Бархам.

Изследователите също така откриха древни дървени инструменти, включително пръчки за копаене. Но това, което ги развълнува най-много, бяха две парчета дърво, намерени под прав ъгъл едно спрямо друго.

„Едното лежи върху другото и двете парчета дърво имат прорези“, каза археологът от университета в Абъристуит проф. Джеф Дълер.

„Можете ясно да видите, че тези прорези са изрязани от каменни инструменти. По този начин двата трупа да си пасват и спомагат за образуването на структурни обекти“, посочи проф. Дълер.

Размерът на двата трупа, по-малкият от които е около 1,5 метра, предполага, че всеки, който ги е монтирал заедно, е строил нещо солидно.

Според учените е малко вероятно да е било колиба. Те предполагат, че е била постройка за ловене на риба.

Също така не е ясно какъв вид древен човек - или хоминид - го е построил. Досега на това място не са открити кости.

Снимка: Ройтерс

Дървесината е много по-стара от най-ранните вкаменелости на съвременен човек или Хомо сапиенс, които са на около 315 000 години.

„Възможно е да е бил Хомо сапиенс и просто все още да не сме открили вкаменелости от тази епоха“, каза проф. Дълер.

„Но може да е различен вид – Хомо еректус или Хомо наледи. По това време в Южна Африка е имало редица видове хоминиди“, добави проф. Дълер.