Влак на метрото разби преградата в края на надземен коловоза на спирка близо до град Ротердам в Нидерландия и увисна на 10 метра над земята. Пластмасова опашка на кит, част от арт инсталация, обаче успя да спаси машината от падане.  

Снимка: Reuters

Инцидентът е станал малко след полунощ в понеделник на станция, обслужваща град Спийкенисе, пише „Гардиън“. Във влака не е имало пътници. Машинистът е успял да се измъкне сам от превозното средство без наранявания и е бил откаран в болницата за прегледи.  

Скулптурата „Опашки на китове“ е на архитекта Маартен Струйс. Тя е изработена от подсилен полиестер и се подава от водата на край последната спирка на метрото от 2002 г. насам. „Изумен съм, че е толкова упорита. Когато пластмасата е стояла навън 20 години, не очакваш да издържи тежестта на влак на метрото“, коментира той.

Спешни екипи са обезопасили района около мястото на катастрофата. Според тях ще отнеме време, преди да преместят влака от опашката на кита. Причината за разбиването на предпазните блокове се разследва.