Пластмасата на сушата и в океаните се очаква да достигне 1,3 милиарда тона до 2040 г., ако не се предприемат глобални мерки за опазването на околната среда. Това предвижда научен модел на проблема с пластмасата за следващите две десетилетия. 

За да направят мащабния проблем разбираем, учените създали модел, който предвижда бъдещото замърсяване със синтетичния материал. За целта те проследили и събрали данни за производството, употребата и изхърлянето на пластмасата по света.  

Според модела със сегашните тенденции за увеличаване на производството и ниската популярност на повторното използване и рециклирането на пластмасови продукти, 1,3 млрд. пластмасов отпадък ще са сред нас. 

„Трудно е да си представиш толкова голямо количество, но ако разпрострем всичката тази пластмаса на равна повърхност, ще покрие площта на Обединеното кралство 1,5 пъти”, обясни д-р Костас Велис от Университета в Лийдс пред Би Би Си.

Снимка: iStock

Учените променили някои фактори в модела си, за да проверят ефекта на въвеждането на „зелени” навици в ежедневието и производството. Ако се предприеме всяко възможно решение на проблема е възможно да намалим пластмасата, която попада в океана с до 80%, подчертават пред британската медия спонсорите на проучването.

Някои от тези решения включват: 

  • По-малко производство и употреба на пластмаса; 
  • Заменяне на пластмасата с биоразградими материали; 
  • Промяна в дизайна на продуктите за по-лесно рециклиране;
  • Намаляване на износа на пластмасови отпадъци.

Дори ако приложим всички налични мерки, д-р Велис смята, че според модела 710 млн. тона допълнителен отпадък все пак ще попаднат в околната среда през следващите 20 години. 

Други учени намират публикуването на проучването по време на пандемията за иронично.

Снимка: iStock

„Пластмасата предпазва много работници на първа линия сега”, коментира проф. Джейми Уудуърд от Университета в Манчестър. „Но замърсяването от предпазните средства ще бъде чудовищен през следващите десетилетия”, допълни той.   

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!