Учени откриха бактериален ензим, който за часове разгражда пластмасовите бутилки, които се рециклират.

Досега съществуващите технологии на рециклиране позволяваха разградена пластмаса да се използва за облекло и килими.

Първоначално ензимът бил открит открит в компост. Компанията зад пробива - Carbios заяви, че се стреми към рециклиране в промишлени мащаби в рамките на пет години.

Фирмата си партнира с големи компании, включително „Пепси и „Лореал“, за да ускори развитието.

Независими експерти нарекли новия ензим „голям напредък“, пише „Гардиън“.

Работата по проекта започнала с наблюдението на 100 хил. микроорганизъма, сред които била и бактерията от компоста. Тя е открита през 2012 г.

По думите на проф. Ален Марти от Университета в Тулуза бактерията била напълно забравена, но се оказала най-добрата.

Учените анализирали ензима и въвели мутации, за да подобрят способността му да разгражда PET пластмасата, от която се правят бутилките за напитки. Освен това го стабилизирали при 72 градуса по Целйзи - близо до перфектната температура за бързо разграждане.

Екипът използвал оптимизирания ензим, за да разгради един тон отпадъчни пластмасови бутилки, от които 90% се разградили в рамките на 10 часа.

След това експертите използвали материала за създаване на нови пластмасови бутилки с подобен клас.

Учените също постигат напредък в намирането на биологични начини за разграждане на други основни видове пластмаса. През март германски изследователи разкриха бактерия, която се храни с токсичен полиурета.

В по-ранни проучвания стана ясно, че ларвите на восъчен молец - обикновено отглеждани като стръв за риба - могат да изядат полиетиленови торбички.