Сърфисти и приятели на морето отново насочват внимание към замърсяването на крайбрежието. Акцията за почистване на един от най-красивите плажове на юг е под мотото:"Черно море без пластмаса и бетон".

Над 60% от отпадъците, изхвърлени от Черно море по крайбрежието, са пластмаса.

Снимка: btvnovinite.bg

Това показва проучване на Басейновата дирекция. Обследвани са 10 от най-големите, но безстопанствени плажни ивици по Черноморието.

"Това са продукти от ежедневието, от бита – сламки, бъркалки, прибори… Повишава се екологичната култура на обществото, информираността, хората стават по-внимателни", обяснява Мирослава Робинсън – началник отдел "Опазване на морските води и мониторинг". 

Резултатите показват, че общият брой и теглото на морските отпадъци по брега намаляват. 

Снимка: btvnovinite.bg

Изследването не обхваща зимата, а точно тогава морето изхвърля най-много боклуци, отчитат екоорганизации. При последния си поход в резерват Ропотамо от "Зелена Странджа" установяват, че един от заливите е заринат от отпадъци.

Владимир Димитров от Сдружение "Зелена Странджа", отбелязва, че плаж, койта е бил почестен, сега е като сметище. По надписите и по вида на отпадъците си личеше, че повечето са от Турция, от Румъния, от Украйна, уточнява той.

Учените в Бургас работят по проект за намаляване на пластмасовите частици в акваторията на Черно море.

"Идеята е да получаваме информация за вида на замърсяването, да можем да оценим нивата на замърсяване и да работим с ефективни мерки за тяхното минимизиране", казва Севдалина Турманова – регионален представител на БАН.

Първата стъпка е забраната за използването на пластмаса от туристите на остров Света Анастасия.