Две кампании за чистене на плажовете край Варна се провеждат в събота. Стотици доброволци се включиха в почистването на плажа в Аспарухово.

Обичайно, най-много са пластмасовите отпадъци.  Всъщност един от основните източници на замърсяване на Черно море е Дунав – най-голямата европейска река се излива в нашето затворено море.

Всеки ден река Дунав "внася" в Черно море над 4 тона пластмасови отпадъци, което прави над 1 500 тона годишно, показва изследване на Виенския университет.

Снимка: btvnovinite.bg

Пластмасовите бутилки са най-дразнещи, защото другото е органично, то някъде ще се разложи, докато пластмасата няколкостотин години сигурно ще плува някъде, обяснява Генади Йоновски.

Резултатът от пластмасата във водите се забелязва и по българското крайбрежие. Водолазът Христо Христов вижда тиня, подобна на плесен на 30 см дълбочина.

"Това гниене, което се получава, липсата на кислород води до абсолютна промяна на фауна, на всичко отдолу, риби тотално намаляха", посочва водолазът.

След бури откриваме боклуци от Румъния, от Турция, от Грузия, от Русия, абсолютно отвсякъде. Черно море е много затворен басейн и всъщност боклуците, които попадат в морето, остават вътре в него и циркулират, обяснява и морският еколог Димитър Беров.

90% от пластмасата се утаява и става храна за живите организми. В опит да спре замърсяването Евросъюзът наложи забрана на пластмасовите изделия за еднократна употреба, която влиза в сила в понеделник. 

Снимка: btvnovinite.bg

Деница Петрова - ръководител на Грийнпийс-България, дава малък пример. „Представете си, хиляди, милиони хора, които вместо да си пият коктейла със сламка, не използват тази сламка, която реално живее, ползва се 10 минути и след това се хвърля”, казва Деница.

Решението на големия проблем е в малките крачки на всеки от нас.