Янис Лиолиос се ражда в Солун, но израства в покрайнините на града. Още от малък започва да се интересува от различни науки и изкуства. Това е и причината да се озове в България - решава да учи специалност, която по това време не се преподава в Гърция.

Казва, че тук среща много истински приятели.

Снимка: Янис Лиолиос

Любовта обаче също свърза Янис с България. Тук, заедно със съпругата си Дионисия, която също е от Гърция, създават семейство. Красотата на страната ни ги пленява и те решават да останат тук. Янис започва собствен бизнес, а Дионисия постъпва на работа в посолството на Гърция.

Той казва, че вкъщи и на работа, българският език е задължителен: "Езикът неминуемо трябва да го научиш, щом живееш в една страна."

Бащата на Янис пък е човекът, който запалва интереса му към кулинарията и по специално – сладкарството и хлебарството. В юношеските си години той работи като сервитьор, сега обаче успешно развива своя бизнес с готварски суровини. 

Снимка: Янис Лиолиос

"Каридопита – да я наречем орехова пита. Спомням си я от детските си години, баща ми я правеше в неговите ресторанти. С прекрасните, вкусни, български орехи. Тук се ползва специално брашно, от твърда пшеница. И се хомогенизира с американски пълнопротеинови брашна – много натурален продукт!" разказва той.

Снимка: bTV

Близо 40 години по-късно, Янис Льольос казва, че любовта му към България е все по-силна. А неговите деца вече са му казали, че именно тук ще строят своето бъдеще.