Технологичната компания „Епъл“ представи новите операционни системи MacOS Big Sur и iOS 14 на годишната си софтуерна конференция в Сан Купертино, Калифорния. Голямата новина обаче идва за хардуера на компанията – за първи път „Епъл“ сами ще произвеждат изчислителните чипове на устройствата си.

Софтуерната конференция се състоя по по-различен начин от обикновено – вместо препълнена зала, този път тя беше изцяло онлайн заради глобалното разпространение на COVID-19.

Снимка: Reuters

Хардуер

От „Епъл“ обявиха, че компанията започва да произвеждат свои собствени чипове, определяйки това като една от най-фундаменталните промени на техните продукти. Те ще са базирани на познатата от мобилните устройства високоефективна ARM архитектура.

За първи път от повече от десетилетие „Епъл“ променя архитектурата на компютрите си (предишните големи преходи са от Motorola 68k към PowerPC в началото на 90-те и от PowerPC към стандартната за пазара архитектура Intel x86) и за първи път компанията сама ще произвежда процесорите, които задвижват компютрите MacBook и iMac.

От компанията обявиха, че вече са започнали да преработват своите приложения така, че да са съвместими с новия хардуер. Разработчици от други компании, сред които „Майкрософт“ и „Адоб“ също вече са започнали работа.

Новата архитектура на процесорите е подобна на тази на iPad, като това ще позволи на потребителите да използват приложения за таблетите и на компютрите си без никакви ограничения в производителността.

Първите компютри с новата архитектура ще бъде достъпна за потребителите в края на тази година, а цялостното преминаване към лично производство ще отнеме на компанията две години.

В същото време от „Епъл“ уточниха, че междувременно ще продължат да използват чиповете на „Интел“, с които работят от създаването си, намеквайки, че скоро ще има и нови компютри.

„От самото си начало, Mac винаги е бил поле за големи промени. Днес обявяваме историческото преминаване към „Епъл“ силикон, това е исторически ден за компютрите Мас. С това техническо нововъдение, „Епъл“ силиконът ще увеличи възможностите на нашите компютри. Никога не съм бил по-развълнуван за бъдещето на Мас колкото сега“, каза шефът на компанията Тим Кук по време на онлайн конференцията.

Снимка: Reuters

Голям редизайн на операционната система за компютри

Компанията представи и новата операционна система за компютрите си – MacOS Big Sur, която е с тотално различен дизайн. Това е най-голямата промяна на външния вид на софтуера на „Епъл“ от дебюта на OS X преди 20 години.

Новият дизайн засяга прозорците, иконките и всичко останало в софтуера, като по този начин го прави по-близък до вече съществуващия iPhone.

Снимка: Apple

Новият контролен панел на компютъра, както и центъра за съобщения също приличат повече на тези на iPhone и iPad.

Големи промени има също по най-използваните програми на компютрите – Safari, Messages и Maps.

Снимка: Apple

iOS, който повече прилича на Android

„Епъл“ представиха и нова операционна система за телефоните си. iOS 14 има различен външен вид и позволява изваждането на големи прозорци и данни от приложения на началния екран на телефона. Дизайнът напомня този на операционната система Android и предизвика негативни реакции сред част от феновете на марката.

Новата операционна система предоставя и по-удобен начин за търсене на приложения. Софутерът комбинира по смисъл програмите, които теглим на телефона си и по този начин можем да ги търсим в отделни групи по смисъл или директно в търсачка, подредена по азбучен ред.

Обажданията също излизат по различен начин – вече няма да бъде на пълен екран както досега.

От компанията въвеждат и т.нар. „екран в екрана“ – ако използвате две приложения едновременно, едното може да бъде достъпно на по-малък екран.

Въведени са промени и по дизайна на съобщенията – потребителите могат да избират кои съобщения да им излизат винаги най-отгоре. Подобно на „Фейсбук“ чата ако в групов разговор изпишат името ви, получавате веднага съобщение на екрана, че някой ви е споменал. Потребителите ще могат да отговарят и на отделни конкретни съобщения в груповите чатове.

Промени има също и в картите на телефона, както и въвеждането на нова функционалност с името „Гид“ – тя ви показва детайлна информация за забележителностите, местата, ресторантите и кафенетата, които излизат на картите когато пътувате.