Технологичната компания „Епъл“ обяви, че проследява и блокира всички откраднати телефони при безредиците в САЩ. В момента гигантът е затворил една част от магазините из Щатите заради протестите след смъртта на Джордж Флойд, пишат световните медии.

Според потребители в социалните мрежи на екраните на откраднатите устройства се изписва съобщение, което гласи: Моля върнете телефона. Устройството е блокирано и се следи, местните власти са уведомени.

От компанията отказват коментар, тъй като това се третира като въпрос относно сигурността.

Години наред циркулират слухове, че компанията инсталира специален софтуер на телефоните си, изложени в магазините, който позволява те да бъдат следени по-подробно ако бъдат откраднати. Ако телефонът бъде закупен легално, този софтуер не е инсталиран, но въпреки това от „Епъл“ могат да блокират устройството в случай, че то е откраднато.

След отпадането на някои от мерките срещу разпространението на коронавируса в Съединените щати, компанията постепенно започва отваряне на търговските си обекти.

След смъртта на Джордж Флойд и последвалите масови безредици, обаче, от „Епъл“ бяха принудени затворят магазини във Вашингтон, Лос Анджелис, Сан Франциско, Ню Йорк и Филаделфия.