Не стихват протестите в Съединените щати. Демонстрациите продължават, въпреки успокояването на насилието.

А в администрацията се заформи нов конфликт – между Белия дом и Пентагона. Ще уволни ли президента Доналд Тръмп своя министър на отбраната? Този въпрос си задават отвъд Океана, след като Марк Еспър се противопостави на желанието на президента да изпрати военни срещу протестиращите.

Мнението му споделя и неговият предшественик, който предупреди, че това би породило фалшив конфликт между армията и гражданското общество.

„Доналд Тръмп е първият президент в моя живот, който не се опитва да обедини американския народ – и дори не се преструва, че се опитва“, коментира бившият министър на отбраната на САЩ Джим Матис.

Това е една от най-острите критики. Матис напусна поста миналата година – именно заради несъгласия с държавния глава.

А предшественикът на Тръмп в Белия дом – Барак Обама се обърна на живо към своите сънародници. „Колкото и събитията от последните седмици да са трагични, трудни и плашещи, те също така са и невероятна възможност хората да се пробудят и да променят Америка“, заяви Обама.

Междувременно обвинението срещу Дерек Човин, в чиито ръце загина Джордж Флойд, беше преквалифицирано в непредумишлено убийство. Тримата му колеги, присъствали на фаталния арест, също вече са с обвинения – за съучастие.

Това отчасти успокои недоволството, тъй като през последното денонощие протестите – макар и многохилядни – са предимно мирни.