От малки ни подготвят, че може да има агресия към цветнокожите навсякъде – на улицата, в училище, в магазина. Това коментира преподавателят по математика в Англо-американското училище у нас Чарлз Филипс след мащабните протести в САЩ след смъртта на Джорд Флойд, за която вече има и обвинени четирима полицаи.

Над 10 дни вече не стихват безредиците в Съединените щати. Протестите, започнали след убийството на чернокожия мъж от полицай в Минеаполис, прераснаха във вандализъм и сблъсъци с органите на реда.

Според Филипс нещата не са така, както бяха, определено са се променили спрямо цветнокожите: „Но в момента махалото се отплесна в друга посока, избирането на Обама не промени проблема с расизма, трябва цялото общество да си промени начина на мислене“.

Снимка: bTV

Освен като част от протестите и отношението на полицията спрямо цветнокожите, Лорел Змолек, преподавател в Американския колеж в София, открива расизъм и по време на пандемията: "Повече чернокожи умират от вируса, понеже нямат достъп до лекарска помощ и работят помощни професии, без които няма как да съществуваме".

Според преподавателя от Луизияна Санди Ян всички се фокусират основно във вандалските прояви, а не виждат и мирните по отношение на протестите в САЩ.

Снимка: bTV

Да не забравяме, че и всички революции започват с вандализъм, поясни тя. Санди Ян сподели, че е била обект на расизъм от полицаи: "Спирали са ме и са ми казвали: Ти си откраднала тази кола, това е унижение, поражда страх".

Преподавателите организират мирен протест на бул. „Витоша“ срещу расизма, полицейското насилие и срещу погазване на правата на ромите у нас.