В навечерието на новогодишната нощ в интернет пространството се завъртяха оферти за празненства у нас, които са за космически суми.

Нощувки в Банско бяха сравнени с екзотични почивки на Малдивите и в Дубай.

Снимка: iStock

Оказва се, че за всеки влак си има пътници и цените варират според предлаганите услуги – може да си осигурите незабравимо преживяване във всяка точка от родината и от близката чужбина и без да дадете сума, с която иначе се купува кола на старо.

При търсене на двойна стая за две нощувки (на 31 декември и 1 януари) в 4-звезден хотел в големия ни зимен курорт цените започват от 382 лв. и достигат до 1189 лв. без празнична вечеря.

Оскъпяването идва от кувертите за храна и алкохол. Те варират от 150 лв. до 600 лв. на човек, като по-скъпите включват и специална програма от певци и танцови ансамбли.

В София цените са малко по-евтини – две нощувки варират в диапазона от 164 лв. и до 392 лв. Кувертите за празничния купон пък започват от 120 лв. и може да стигнат до 500 лв., в зависимост от локацията, менюто и предвидените допълнителни забавления.    

Снимка: Ладислав Цветков

За да сравним колко скъпо излиза празненството у нас, проверихме цените за две нощувки за двойна стая – на 31 декември и 1 януари у нас и в топ европейски дестинации. 

Столицата на северната ни съседка Румъния е предпочитана дестинация за българите основно заради две причини – близост и цени. В Букурещ нощувките в 4-звездни хотели започват 109 лв. и достигат до 1900 лв. за луксозни пентхауси.

За купона в новогодишната нощ също има голямо разнообразие. Предлагат се куверти, както за партита, така и за официални вечери, а парите варират между 70 и 400 лв.

Снимка: iStock

Ако искате да се забавлявате в една от столицата на хаус партитата – Берлин, двете нощувки ще ви струват най-малко 425 лв., а за бохемите цените достигат до 2000 лв. В немската столица най-големият купон ще се проведе при Брандербургската врата – на открито.

Грандиозното парти ще започне в 19 ч. на 31 декември и световноизвестни изпълнители ще забавляват публиката до ранни зори. Входът е безплатен. Ако предпочитате да се забавлявате на закрито – кувертите за заведенията започват от 120 лв., а празничните вечери са около 240 лв.

Снимка: iStock

Ако искате да си подарите приказна новогодишна нощ във френската столица, двете нощувки в луксозен 4-звезден хотел ще ви струват между 300 и 1225 лв. Кувертите за партита в Париж започват от 90 лв., като в цената са включени коктейлни хапки, до 10 алкохолни напитки и неограничени безалкохолни. Тематиката на купоните е необятна – от бляскави и строго официална, през плажна до кабаретна.

Луксозните хотели в Рим предлагат да им гостувате на празничните дати срещу цени от 500 до 2500 лв. Изборът на заведение в италианската столица за новогодишната нощ е истинско предизвикателство заради огромното предлагане.

Но ако искате да минете по червения килим с коктейлна рокля и смокинг, ще трябва да си приготвите поне 120 лв., като за тези пари ще получите 3-степенна вечеря и една напитка.

Снимка: iStock

В Лондон излиза сравнително по-скъпо от други европейски столици. Две нощувки в хубав хотел започват от 624 лв. и достигат до 4600 лв. Диапазонът за кувертите също е голям, както при стаите.

Интересното при британската столица е, че на партитата се влиза с билет, който струва между 60 и 160 лв., при тях обаче – не се включва храна и напитки. Ако искате да имате празнична вечеря и алкохол в цената, ще ви излезе доста по-солено – между 300 и 650 лв.

Едно от най-красивите места в Европа през зимата – Будапеща се оказва скъпа дестинация за Новогодишната нощ. Цените за двудневен престой в хотел започват от 682 лв. до космическите 3000 лв. Има и по-скъпи предложения, но те са за наем на цяла къща или апартамент, които средно струват около 7000 лв.

Снимка: iStock

 

От круиз по Дунав до вечеря в луксозен ресторант или диво парти до сутринта – възможностите за празненство в унгарската столица са неизчерпаеми, но ще ви трябват поне по 200 лв. на човек, за да се насладите на някое от тях.