„Всеки трябва да се готви за по-скъпи оферти по Нова година, а поскъпването спрямо 2018 г. е около 11%”, това заяви Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

За „Тази сутрин” експертът обясни, че и у нас, и в чужбина се наблюдава предпочитание за същото място, на което е отбелязан съответен празник през изминалата година.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите му в съседна Турция намаленията вървят с по-голям процент, но в България има свръхпредлагане – т.е. има повече възможности за избор. Според него хората, които имат опит с пакетни почивки, обикновено изискват от организаторите конкретни условия.

Снимка: btvnovinite.bg

Драганов поясни, че е добре да запазим самолетните си билети възможно най-рано, тъй като цената непрекъснато се повишава.

Снимка: btvnovinite.bg

Като достъпни дестинации за почивка, експертът обясни, че Албания предлага добър туристически продукт. Там цената е около 360 лв. за организирано пътуване.

Снимка: btvnovinite.bg

Според института луксозна почивка в Ню Йорк за Нова година струва 9 хил. долара за три нощувки. В Сидни, Австралия за по-ниско качество хотел е 3350 долара.

Снимка: btvnovinite.bg

Анкета на „Чети етикета” показа, че 80% от гласувалите не планират новогодишните си празници предварително. Повечето разчитат на пътуване в последния момент. Част от туристите разчитат на добрия си късмет и на изгодни оферти малко преди празниците

Снимка: btvnovinite.bg

Голяма част от хотелите по морето у нас затварят в края на лятото до началото на следващия сезон. Хотелиерите пък се отправят към по-екзотични дестинации за Нова година.

По Черноморието новогодишни оферти предлагат основно хотели, които имат СПА центрове. Така освен традиционна вечеря и програма, гостите успяват и да си починат.

Директорът на Дирекция „Контрол на пазара" към КЗП Игнат Арсенов заяви, че правата на всички потребители и пътуващи са по-добре защитени, когато купуваме пакетни предложения (с включен транспорт, настаняване, храна и други).

Снимка: btvnovinite.bg

Арсенов подчерта, че пътуващия може да се откаже по всяко време, без значение дали резервацията е направена онлайн или на място при туроператор. По думите на експерта отказът от резервация не е без такса, но нейният размер зависи кога ще се откажем.

Снимка: btvnovinite.bg

Според него туроператорите не могат да налагат санкции, които надвишават евентуални техни загуби при отказ. Също така поясни, че рядко при самолетните билети имаме право на отказ, особено ако са закупени онлайн.

„Преди да закупим билет, трябва да проверим дали съответния оператор има застраховка и е регистриран като търговец. Също така да следим кореспонденцията и предварителните условия преди да закупим билетите”, уточни той.

Снимка: btvnovinite.bg

Арсенов подчерта, че е важно да запазим всички документи, с които сме платили, както и да правим екранна снимка. Най-чести оплаквания, които получава КЗП са свързани с качеството на условия, заблуждаващи снимки и липса на обещани услуги.

"Чети етикета с Биляна Гавазова" е потребителската рубрика на "Тази сутрин" по bTV, която представя в дълбочина актуални теми за качеството на стоки и услуги, условията на пазара на труда, социални и образователни проблеми. Рубриката се ползва с висока степен на доверие и за кратко време се превърна в запазеното място в българския ефир за защита правата на потребителите.