НАСА обяви, че приема заявления за нови попълнения в отбора на астронавтите, които един ден ще се отправят към Луната и Марс по програмата „Артемида“, съобщи БТА.

„Във време, когато се готвим да изпратим американски астронавти до Международната космическа станция със собствени ракети от наша територия, и когато сме се устремили към Луната и Марс, НАСА обявява прием за нови астронавти – „Поколението Артемида“, пишат в своята обява от космическото управление.

Понастоящем НАСА разполага с 48 действащи астронавти. Новите кандидатури ще се приемат от 2 до 31 март тази година. Кандидатите трябва да са американски граждани, да имат магистърска степен в областта на науките, технологиите, инженерството и математиката.

Заявления могат да подават и от лица с медицинско образование или летци-изпитатели. Кандидатите трябват да имат минимум две години професионален опит, а в случая с пилотите – 1000 летателни часа.

Очаква се процесът на подбор да приключи в средата на следващата година, след което кандидатите ще трябва да преминат 2-годишна тренировъчна програма в космическия център „Джонсън“ в Хюстън, Тексас.

НАСА оповести през пролетта на 2019 г., че новата ѝ програма за усвояване на Луната ще носи името на богинята Артемида – сестра-близначка на Аполон, „кръстника“ на мисиите „Аполо“.

Програмата ще протече на три етапа. На последния от тях НАСА планира връщането на астронавти и изпращането на първата жена на Луната през 2024 г. и отправянето им към Марс в средата на 30-те години на настоящия век.