15 години по-късно екипът на НАСА обяви марсоходът “Опъртюнити” за мъртъв.

Машината спря да контактува със Земята още миналия юни малко преди да бъде погълната от огромна пясъчна буря на червената планета. Инженерите се надяваха, че “Опи” ще се събути отново след пясъчната буря и наличието на слънчева светлина, но това така и не се случи.

Снимка: NASA

Агенцията е изпратила над 1000 радиосигнала до марсохода, но без успех. Последните са били изпратени непосредствено преди официалното изявление за приключване на мисията.

“Слушахме много внимателно всеки ден с надеждата да получим обратен сигнал, но това не се случи и е време да кажем сбогом”, коментира началникът на мисията Джон Калас.

Снимка: NASA

“Опъртюнити” и нейният робот близнак “Спирит” се приземиха на Марс през януари 2004 г. с целта да проучат дали червената планета може да поддържа живот. Първоначалната цел на марсоходите беше те да работят поне 90 дни, но и двете машини надминаха тези очаквания.

“Спирит” продължи да работи в продължение на шест години и измина почти 8 км. на червената планета, а “Опъртюнити” обиколи 45 км. в продължение на над 14 години.

Какво постигнаха двата марсохода?

Най-важното откритие на “Спирит” и “Опъртюнити” беше доказателството, че Марс не винаги е бил студена и негостоприемна планета. Червената планета е била по-топла и “по-мокра”, като марсоходите са открили доказателства за големи водни басейни на повърхността й.

Снимка: NASA

Това откритие беше направено още с кацането на марсоходите, когато “Опъртюнити” откри малки кръгли камъчета на повърхността на планетата. “Боровинките”, както станаха известни по-късно, съдържат в себе си хематит – минерал, който се формира при наличието на вода.

Снимка: NASA

През годините "Опъртюнити" изпрати стотици снимки от червената планета.