Навършиха се 130 години от рождението на един от най-колоритните български художници Никола Танев – и в буквалния, и в преносния смисъл.

Чрез архивни документи, скици и живописни творби от фондовете на Националната галерия и от колекцията на Неделин  Петров изложбата в Националната галерия маркира географията на Таневите пътувания. Осъществявани винаги в кръга на европейското, те са и завръщания към родното, домашното - добре познатото и винаги различното.

Снимка: Национална галерия

Националната галерия отвори отново за посещение своите филиали: Квадрат 500, Двореца, Музея за християнско изкуство в криптата на храм-паметника "Св. Александър Невски", Софийския арсенал – Музей за съвременно изкуство, Музея на социалистическото изкуство, къщите – музеи "Вера Недкова", "Никола Танев", "Андрей Николов" и "Иван Лазаров". 

Вернисажът на изложбата "На път. Никола Танев" ще се състои в Двореца (пл. "Княз Александър І") на 7 януари (четвъртък) от 17 до 20 ч., при спазване на всички противоепидемични мерки и контролиран достъп.

Няма друг български художник, пътувал толкова много като Никола Танев. Това е неговият начин на живот – да събира впечатления, за да работи, за да показва и да продава картините си. Неговите пътешествия са основен източник на вдъхновение и доходи. Пътува и за забавление, но понякога и като опит за започване на чисто, като радостно бягство, но понякога и като тъжно обръщане към отминалото.

За приблизително 40 години Танев обикаля значителна част от Европа - Париж, Венеция, Рим, Милано, Брюксел, Амстердам, Берлин, Мюнхен, Бон, Кьолн, Хамбург, Лондон, Стокхолм, Виена, Варшава, Краков, Прага, Загреб, Белград, Будапеща, Букурещ и т.н., и т.н., стига до периферията на Ориента.

Преброжда цяла България - Подбалкана, Тракия и Родопите, Черноморието и Добруджа, старинни градчета и села. Едва ли има транспортно средство, което художникът да не е използвал. Докато пътува, наблюдава, скицира, живописва, изпраща стотици писма, много от тях чудесно илюстрирани, води подробни визуални дневници, фотографира, а после старателно реди и надписва снимките в албуми. 

Част от маслените творби и от рисунките са представени в авторския дизайн на куратора,  експонирането на другите намеква за пощенски картички, толкова популярни за времето на художника.  Експозицията е съпроводена от албумно издание, в което илюстративният материал е допълнен с цитати от спомените на Никола Танев и снимки от архива на Националната галерия.

Вижте повече за изложбата "На път. Никола Танев" в Ladyzone.bg.