Живот посветен на изкуството – така може да бъде обобщенa с няколко думи историята на Ярослава Бубнова. Вече почти две години тя е директор на Националната галерия и именно там минават и по-голямата част от дните й. Яра, както я наричат, пристига от Русия в България преди близо 40 години.

Посреща ни в своя втори дом – Националната галерия „Квадрат 500“.

Снимка: Яра Бубнова

Тя живее в България от 1984 г., но идването й тук става съвсем случайно. Историята, както казва тя, е много романтичнаи с това, колкото е уникална, толкова е и обикновена. 

"Омъжих се за български художник, с който се запознах в родния ми град – Москва. Запознахме сме покрай професионални контакти и започна един много бурен романс. Той много повече неща е виждал, посещавайки различни европейски страни и това допринесе за развитието на тази връзка." спомня си тя.

Снимка: Яра Бубнова

Ярослава пристига в София точно преди Коледа през 1984 г. Веднага ѝ правят впечатление усещането за по-голяма свобода и умението на хората колективно да празнуват.

"Имаше огнища и чевермета по площадите, имаше захаросани ябълки. Другото, днес звучи малко смешно, в сравнение с моята родина, която все още размахваше по това време ядрения меч, България беше много по-богата. Магазините бяха пълни с различни неща, които ги нямаше в Москва. Хората бяха по-оптимистични." разказва Яра.

Снимка: Яра Бубнова

Пътят ѝ до страната ни, се оказва сериозно приключение. С мъжа ѝ преодоляват над 3000 км с кола от Русия.

Вижте повече за историята на Яра Бубнова от видеото в Ladyzone.bg: