Изкуствен интелект открадна гласа на обичания британски актьор Стивън Фрай. Това съобщи самият той по време на пресконференция на филмов фестивал.

Преди време британският актьор изчете за аудио вариант всички книги от поредицата за Хари Потър. Оказва се, че именно те са използвани от програма с изкуствен интелект, която е репликирала гласа му на 100%.

По време на пресконференцията Фрай пусна видеоклип, на който чуваме неговия глас върху документални кадри.

„Не съм прочел нито дума от това. Машина е! Използвали са аудио книгите за Хари Потър, за да създадат моя глас без разрешение“, казва той.

„Това не са просто събрани думи. Това е флуиден изкуствен глас, който може да модулира изговарянето на думите спрямо смисъла на всяко изречение. Може да ме накара „да прочета“ всичко – от призив за щурм на британския парламент до порно. Без моето знание и съгласие“, допълва Фрай.

Снимка: Getty Images

Той се свързал с агентите си, които също нямали никаква представа как въобще се е случило това.

Изкуственият интелект е във фокуса на продължаваща стачка в кино света. Преди време актьорът Браян Кренстън направи бурно обръщение към шефа на „Дисни“ Боб Айгър, в която казва, че студиата не трябва да позволяват на ИИ да отнема работата на актьорите.