Конфликт между бизнес партньори, в който изведнъж „с бутонките“ влизат институциите, за да разберем дружно как:

 • (1) хем години наред държавата е била ощетявана от общия бизнес на скаралите се партньори (но така и не се казва защо това е било допускано)
 • (2) хем попадналият на мерника на разследващите е жертва на гнусен комплот с участието на властта (с която до преди 10 дни е бил в, да кажем, прилични взаимоотношения)

Ето по този начин можем да опишем не един и два сюжета с политико-икономически и медиен привкус от последните години.

Обикновено нито (1), нито (2) е напълно вярно, но пък пушилката, която се вдига, е до небето – с всичките телевизионни излияния на засегнатите страни, прокурорски речи на политици и политически речи на прокурори. Крайният резултат най-често е дупка с голям диаметър в джоба на данъкоплатеца, но пък шоуто е гарантирано. Малко като лотарийна игра - шарено, интересно и, в общия случай, губиш пари от него.

Дали трусовете в хазартния бранш от последните дни/седмици/месеци са нещо такова, за момента няма как да знаем. Там, където фактите са по-неясни от местонахождението на Васил Божков, идват или спекулациите, или най-доброто оръжие срещу всяка публична истерия – хуморът и иронията.

Онлайн потребителите правят своя анализ на ситуацията чрез колажи и карикатури, споделяни от хиляди хора. Главни герои там са бизнесмени, но и политици и магистрати.

1. Късметче!

Снимка: Facebook

В повечето колажи присъства бизнесменът Васил Божков. Не липсват намеци, че той е бил в добри отношения с някои хора дълго, за да се превърне днес в тяхна мишена.

2. Съквартиранти

Снимка: Facebook

Не липсват и сравнения с друг богат българин, който изненадващо стана интересен на правосъдието. Цветан Василев остава в Белград, като твърди, че държавата и негови бизнес партньори са откраднали бизнеса му - теза, която в друг контекст сме чували и от други хора, които, също като него, са извън ЕС и нямат намерение да си идват у нас.

3. Литературен сюжет

Снимка: Facebook

Карикатуристът Чавдар Николов също намира паралел между съдбата на Васил Божков и Цветан Василев. Ако анализираме негови по-стари творби, вероятно книжното томче е в ръцете на шаржирана версия на Иван Гешев.

4. Ще го бъде (ли)

Снимка: Facebook

Тук Иван Гешев е по-разпознаваем. Дали препратката е само към "Хамлет", не е ясно. Шекспировият текст приключва с много трупове, важно е да напомним това.

5. Време е за нова лична карта

Снимка: Facebook

Появилият се в някои медии личен документ на Васил Божков и скорошната му дата на изтичане стана повод на някои по-паметливи да припомнят позаглъхналия скандал с търговията с български лични документи. След ареста на шефа на Държавната агенция за българите в чужбина от ВМРО специално и изрично се разграничиха от него.

6. И, все пак, къде е?

Снимка: Facebook

Захари Бахаров има изключително разнообразна кариера. За добро или лошо, актьорът е особено известен с две свои превъплъщения - на гангстер в сериала "Под прикритие" и на водещ в телевизионното шоу на "Национална лотария".

7. Добре, де, ама къде е, наистина?!

Снимка: Facebook

Каква е връзката между "Божков" и "скрития череп", авторът на колажа не обяснява.

8. Кой е следващият?

Снимка: Facebook

Не са малки очакванията държавните институции да бъдат също толкова безкомпромисни във всички случаи, които преплитат бизнес, политика и... футбол.

9. Голямата награда

Снимка: Facebook

Вчера прокуратурата обяви, че е възможно част от обявените за спечелили от частната лотария, да са само подставени лица. Това стана повод и за подобни закачки.

10. Торбичка?

Снимка: Facebook

Държавната комисия по хазарта е под шапката на Министерството на финансите. Не става напълно ясно кой е "клиентът" на тази картинка.

***

За да придобие по-сериозен характер този преглед на интернет самодейността, ще завършим с един кратък пасаж от „1984“ на Оруел – роман, който, естествено, няма нищо общо с реални личности, места и събития: „С внушителните си седмични награди, лотарията беше единственото обществено събитие, към което пролите се отнасяха сериозно. Нищо чудно тя да бе основният, ако не и единственият смисъл в живота за милиони проли. Това беше тяхното удоволствие, безразсъдство, тяхното успокоително средство и интелектуален подтик.

Ставаше ли дума за лотарията, дори полуграмотни хора проявяваха смайващи математически способности и феноменална памет. Цяла една мафия си изкарваше прехраната, като продаваше системи от числа, прогнози или просто амулети.

Уинстън нямаше нищо общо с лотарията, която се организираше от Министерството на изобилието, но знаеше (всъщност всички в партията знаеха), че до голяма степен наградите са въображаеми. Изплащаха се само малки суми, а спечелилите големите награди бяха измислени лица“.

 • 1,5 млн. лева гаранция за бизнесмен, издирван заедно с Васил Божков
 • Ексшефът на Комисията по хазарта остава в ареста (ВИДЕО)
 • Данаил Кирилов: Очакваме документите от прокуратурата за екстрадицията на Божков
 • Разследват Васил Божков за убийства, принуди и изнасилвания
 • Иван Гешев: Потвърден е арестът на Васил Божков в ОАЕ
 • Марешки: "Отстрелват" се само бизнесмени, които контактуват с Русия
 • Димитър Недков за опашката на гущера и криминалния преход
 • Задържан е настоящият шеф на Комисията по хазарта Александър Георгиев
 • Румен Петков: Някой подучва Цветомир Найденов и прави много груба грешка
 • Румен Петков: Познаваме се с Васил Божков, но името ми се намесва по грозен начин