Когато видим красиво лице, ние веднага знаем, че то е красиво за нас... но защо? Отговор на този сложен въпрос търсят учени от университетите в Хелзинки и в Копенхаген в свое изследване в областта на изкуствения интелект. Създали са и програма, която идентифицира чертите на лицето, които смятаме за привлекателни и на тяхна база генерира нови изображения, отговарящи на нашите критерии.

Процесът се случва с помощта на изкуствен интелект и интерфейс, свързващ мозъка с компютър.

Снимка: https://tuhat.helsinki.fi/

"В предишните си проучвания разработихме модели, които могат да разпознаят и контролират портретни характеристики като цвят на косата и усмивката. Привлекателността обаче е по-предизвикателна тема на изследване, тъй като е свързана с културни и психологически фактори, които играят несъзнателни роли в нашите индивидуални предпочитания”, казва старши изследователят доцент Микел Спапе от университета в Хелзинки.

По думите му често ни е много трудно да обясним какво точно прави нещо или някой красив. ”Красотата е в очите на наблюдателя", припомня народната мъдрост доцентът.

Какво формира личния ни вкус

Първоначално изследователите възлагат на генеративна мрежа (GAN) задачата да създаде стотици изкуствени портрети. Изображенията са показани едно по едно на 30 доброволци, които са помолени да обърнат внимание на лица, които намират за привлекателни, докато мозъчните им реакции се записват.

Учените анализират събраните данни с помощта на интерфейс мозък-компютър.

"Интерфейс като този е в състояние да тълкува мненията на потребителите за привлекателността на редица изображения. Така компютърът създава изцяло нов лицев образ чрез комбиниране на това, което определен човек намира за привлекателно “, обяснява ръководителят на проекта Туаакка Руоцало.

За да проверят валидността на работния им модел, след известно време изследователите показват нови портрети на всеки участник. С помощта на изкуствения интелект установяват, че новите изображения съответстват на предпочитанията на обектите с точност от над 80%.

"Проучването демонстрира, че сме способни да генерираме изображения, които съответстват на личните предпочитания, като свързваме изкуствена невронна мрежа с мозъчните реакции”, обяснява Спапе.

Според него успехът в оценката на привлекателността е особено важен, защото ако той е възможен, изкуственият интелект е в състояние да изследва и други когнитивни функции, като възприятие и вземане на решения.

По думите на изследователите, следвайки този модел, в бъдеще ще можем да изследваме как човешкият мозък формира стереотипи и скрити пристрастия.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!