Лекарствена молекула за хора беше създадена за първи път от изкуствен интелект, пише Би Би Си. Експериментът е проведен от британския стартъп „Екзистенция“ и японската фармацевтична компания „Сумитомо Дайнипон фарма“.

Лекарството ще бъде използвано за лекуване на хора с обсесивно-компулсилвно разстройство.

Обикновено производството на нови лекарствени молекули отнема на човешки екип около пет години преди да стигне до клинични тестове. Изкуственият интелект е произвел новата молекула само за 12 месеца – време, което може да бъде от голямо значение за разработване на нови лекарства и ваксини.

„До момента сме виждали как изкуствен интелект диагностицира пациенти, но за първи път успява да създаде лекарство“, подчертава проф. Андрю Хопкинс от „Екзистенция“.

Молекулата с име DSP-1181 е създадена с помощта на алгоритми, които откриват потенциални съставки, след което ги сравнява с огромна база данни за конкретната болест.

И най-важното – алгоритъмът е универсален и може да бъде приложен за всяка една болест.

Лекарството ще бъде тествано в Япония съвсем скоро и ако експериментите са успешни, ще бъде пуснато в световен мащаб.

Екипът вече работи по създаването на нови медикаменти за лекуване на рак и сърдечносъдови заболявания. Медиците се надяват и тези лекарства да започнат клинично тестване преди края на годината.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!