Ново проучване разкрива, че изкуственият интелект може да влияе на решенията на хората. Експериментът е проведен от CSIRO Data61 в партньорство с националния университет на Австралия и учени от Германия.

За целта учените разработили игра, в която да участват компютър и човек. В първите две разигравания участниците трябвало да натиска червен или син бутон, за да печелят фалшива валута. В третия експеримент участниците получили две опции как да инвестират тези фалшиви пари.

При третото разиграване човекът заема позицията на инвеститор, докато изкуственият интелект играе ролята на клиент.

По време на игрите изкуственият интелект изучил избора на другия участник, срещу който играел. Така успял да прецени как да накара хората да взимат точно определени решения, като например в третата игра изкуственият интелект се научил как да кара другия участник да му даде повече пари.

Експериментът показва, че благодарение на наученото, изкуственият интелект може да повлияе на човешкото решение, познавайки слабостите му.

Въпреки това учените посочват, че действията на ИИ са свързани с начина, по който са били програмирани от самото начало.