Комарите и кърлежите могат да пренасят болести, предавани по векторен път, и се появяват все по-често.

От началото на годината у нас бяха регистрирани три случая на денга, съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). За същия период през изминалата година няма нито един регистриран случай на болестта.

Какво могат да направят хората, за да се предпазят, докато все още се наслаждават на всичко, което предлагат летните месеци? И какво лечение е на разположение, ако вие или ваши близки бъдете ухапани?

Си Ен Ен разговаря с д-р Лиана Уен. Тя е лекар по спешна медицина и клиничен доцент в университета "Джордж Вашингтон". Преди това е работила като комисар по здравеопазването в Балтимор.

Нека започнем с болестите, пренасяни от кърлежи, и по-специално с Лаймската болест. Какво представлява тя и защо хората трябва да ѝ обръщат внимание?

Д-р Лиана Уен: В САЩ Лаймската болест е най-често срещаното векторно предавано заболяване и се предава от кърлежи. Хората, които се заразяват с нея, могат да изпитат временни симптоми, подобни на грип, като мускулни болки, треска и главоболие. Освен това могат да получат обрив и болки в ставите. Притеснението при Лаймската болест е, че при някои нелекувани пациенти се стига до дългосрочни симптоми. Те могат да бъдат тежки и инвалидизиращи и да включват постоянна нервна болка, лицева парализа и нарушена сърдечна дейност.

Увеличава ли се честотата на Лаймската болест през последните години?

Д-р Лиана Уен: Да. Процентът на диагностицираните случаи се е удвоил от 2004 г. до 2018 г., като се е увеличило географското разпространение, което означава, че в повече райони има висока честота на това заболяване в сравнение с преди. Съществуват различни теории за причините за това. Повечето от тях са съсредоточени върху влиянието на изменението на климата - например, че по-високите температури са разширили местообитанието на кърлежите и може би са ускорили жизнения им цикъл. Същото се отнася и за други векторно преносими болести, като тези, пренасяни от комари, които също се увеличават вероятно поради повишаването на температурите.

Какво могат да направят хората, за да намалят шансовете си за заразяване с Лаймска болест?

Д-р Лиана Уен: Най-важната стъпка е да се предотврати ухапване от кърлеж. Ако се намирате в район, за който е известно, че има Лаймска болест, трябва да носите ризи с дълги ръкави и панталони, когато се разхождате. Използвайте репелент срещу насекоми, който съдържа съставката DEET. След приключване на дейността прегледайте внимателно за кърлежи. Ако имате малки деца и домашни любимци, отделете време да прегледате и тях.

Ако откриете кърлеж, отстранете го, запазете го в малко бурканче и се свържете с вашия лекар. Ранната антибиотична терапия може да предотврати развитието на Лаймска болест. Също така, ако в крайна сметка развиете симптоми, веднага се изследвайте. Антибиотичното лечение може да намали прогресията до хронични симптоми.

Какво ще кажете за комарите? Какви болести могат да пренасят те?

Д-р Лиана Уен: Комарите могат да пренасят много болести на хората, включително вируса на Западен Нил, денга и малария.

Снимка: iStock

Западнонилският вирус е водещата причина за болести, пренасяни от комари, в континенталната част на САЩ. Въпреки че повечето хора, заразени с това заболяване, не се разболяват, около 1 на 150 заразени развиват сериозно заболяване, което може да бъде фатално. През 2023 г. 47 щата съобщават за случаи на западнонилска треска. Общо в САЩ са докладвани 2406 случая.

Денга е друг вирус, пренасян от комари. Епидемиите са често срещани в световен мащаб. Повечето от тези случаи са при пътници, но видовете комари, които могат да разпространяват денга, се срещат в много части на САЩ. Това означава, че е възможно местно предаване на инфекцията.