От началото на годината в страната са регистрирани три случая на денга, съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). За същия период през изминалата година няма нито един регистриран случай на болестта.

Какво е денга?

Денга е остра вирусна инфекция, характерна за тропическите и субтропическите райони. Вирусът се предава при ухапване от заразени с вируса комари Aedes aegypti и Aedes albopictus. В Европа, както и в България, е доказано разпространението на втория вид комари, което прави възможно разпространението на инфекцията при наличие на болни хора.

Инфекцията е позната и като „трошаща костите треска“, защото причинява силна болка в мускулите и ставите и човек получава усещането, че има счупена кост.

Как да разберем, че имаме денга?

От Световната здравна организация (СЗО) казват, че повечето хора карат болестта без симптоми. Въпреки това някои от най-честите признаци за вируса са треска, главоболие, обрив по кожата, който прилича на дребна шарка и болка в мускулите и ставите.

Затова е важно, ако подозирате, че сте болни от денга, незабавно да посетите лекар.

За да диагностицира треската денга, той ще оцени симптомите, ще изследва кръвта ви за наличие на вируса и ще прегледа медицинската ви история и историята на пътуванията ви.

Хората, които са пътували в ендемични за денга страни през последните две седмици, също трябва да предупредят лекаря за това.

Как се лекува денга?

Ранното лечение е от ключово значение, предупреждават специалисти.

Към момента няма ваксина, която да предпазва ефективно от вируса. Съществува единствено Dengvaxia, която обаче е за хора, които са боледували от денга поне веднъж и живеят на места, където заболяването е често срещано.

Снимка: iStock

Повечето случаи на треска денга могат да се лекуват у дома с болкоуспокояващи лекарства, пише още в официалния сайт на СЗО. Няма специфично лечение за вируса, фокусът е върху лечението на симптомите на болката.

За овладяване на болката често се използва ацетаминофен (парацетамол). Нестероидните противовъзпалителни средства като ибупрофен и аспирин се избягват, тъй като могат да увеличат риска от кървене.

Бум на денга

Още през изминалата 2023 г. СЗО предупреди за увеличаване на заболеваемостта в световен мащаб основно в южните части на САЩ, Европа, както и някои части на Африка. От 2000 г. до 2019 г. СЗО регистрира 10 пъти увеличение на регистрираните случаи в световен мащаб - от 500 000 на 5,2 милиона.

През 2019 г. е отбелязан най-висок ръст, като докладваните случаи се разпространяват в 129 държави. 

В края на февруари тази година в Перу обявиха извънредно положение заради скок на случаите на денга. Броят на починалите от опасния вирус в южноамериканската страна се е увеличил до 32 от началото на тази година, а броят на заболелите е над 31 000, предупреди здравният министър Сезар Васкес.