Климатичните промени са напът да намалят с 11% до 2100 г. добивите от земеделските култури, които днес осигуряват 2/3 от калориите за човечеството, предупредиха учени, пише БГНЕС.

Още до 2050 г., при т.нар. „умерен“ сценарий – при който емисиите достигат връх около 2040 г. и постепенно намаляват – загубите в световен мащаб ще бъдат близо 8%.

Ако въглеродното замърсяване се задълбочи, загубите на калории от шест основни култури – царевица, пшеница, ориз, соя, сорго и маниока – ще достигнат почти една четвърт до края на века, съобщават изследователите в сп. Nature.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

Всеки допълнителен градус намалява производството на храна с 120 калории на човек дневно – или почти 5% от сегашната дневна консумация.

„Ако климатът се затопли с три градуса, това е все едно всеки човек на планетата да се откаже от закуската“, каза съавторът Соломон Хсианг от Станфордския университет.

Най-големи ще са загубите както в индустриализираните селскостопански региони с добри условия, така и в малки земеделски общности, които разчитат на ограничени добиви.

Северна Америка ще бъде сред най-силно засегнатите – с до 20% спад при умерен сценарий и до 40% при продължаващо изгаряне на изкопаеми горива.

Екипът, воден от Хсианг и Андрю Хултгрен от Университета на Ърбана-Шампейн, е анализирал данни от над 12 000 региона в 55 държави.

По-ранни модели често пренебрегват адаптивността на фермерите – като смяна на сортове, разместване на сеитбени периоди или различно торене. Изчислено е, че тези мерки могат да компенсират около една трета от загубите при продължаващо затопляне – но остатъчният ефект остава разрушителен.

„Всяко затопляне, дори с адаптация, води до загуби в земеделието в глобален мащаб“, отбеляза Хултгрен.

Земеделците вече усещат последиците от затоплянето – по-дълги суши, внезапни горещини и непредсказуемо време, които засягат добивите. Освен това, хранителната стойност на културите намалява при по-високи температури, показват предишни изследвания.

При най-лошия сценарий:

  • Добивите на царевица може да спаднат с 40% в САЩ, Източен Китай, Централна Азия и Близкия изток.
  • Соята ще загуби 50% в САЩ, но ще нарасне с 20% в Бразилия.
  • Пшеницата ще намалее с около 20% в Източна и Западна Европа и с 30–40% в Китай, Русия и Северна Америка.
  • Маниоката ще бъде засегната навсякъде, където се отглежда. Въпреки че маниоката не е основен икономически фактор в глобалното земеделие, тя е жизненоважна за прехраната в много държави с ниски и средни доходи.
  • Сред шестте култури, само оризът показва потенциални ползи от затоплянето – основно поради по-топлите нощи.

    Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

    Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

    Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

    Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK

    Последвайте btvnovinite.bg в TIKTOK