Климатичните промени са напът да намалят с 11% до 2100 г. добивите от земеделските култури, които днес осигуряват 2/3 от калориите за човечеството, предупредиха учени, пише БГНЕС.
Още до 2050 г., при т.нар. „умерен“ сценарий – при който емисиите достигат връх около 2040 г. и постепенно намаляват – загубите в световен мащаб ще бъдат близо 8%.
Ако въглеродното замърсяване се задълбочи, загубите на калории от шест основни култури – царевица, пшеница, ориз, соя, сорго и маниока – ще достигнат почти една четвърт до края на века, съобщават изследователите в сп. Nature.
Разгледай онлайн нашите промоционални брошури
Всеки допълнителен градус намалява производството на храна с 120 калории на човек дневно – или почти 5% от сегашната дневна консумация.
„Ако климатът се затопли с три градуса, това е все едно всеки човек на планетата да се откаже от закуската“, каза съавторът Соломон Хсианг от Станфордския университет.
Най-големи ще са загубите както в индустриализираните селскостопански региони с добри условия, така и в малки земеделски общности, които разчитат на ограничени добиви.
Северна Америка ще бъде сред най-силно засегнатите – с до 20% спад при умерен сценарий и до 40% при продължаващо изгаряне на изкопаеми горива.
Екипът, воден от Хсианг и Андрю Хултгрен от Университета на Ърбана-Шампейн, е анализирал данни от над 12 000 региона в 55 държави.
По-ранни модели често пренебрегват адаптивността на фермерите – като смяна на сортове, разместване на сеитбени периоди или различно торене. Изчислено е, че тези мерки могат да компенсират около една трета от загубите при продължаващо затопляне – но остатъчният ефект остава разрушителен.
„Всяко затопляне, дори с адаптация, води до загуби в земеделието в глобален мащаб“, отбеляза Хултгрен.
Земеделците вече усещат последиците от затоплянето – по-дълги суши, внезапни горещини и непредсказуемо време, които засягат добивите. Освен това, хранителната стойност на културите намалява при по-високи температури, показват предишни изследвания.
При най-лошия сценарий:
- Добивите на царевица може да спаднат с 40% в САЩ, Източен Китай, Централна Азия и Близкия изток.
- Соята ще загуби 50% в САЩ, но ще нарасне с 20% в Бразилия.
- Пшеницата ще намалее с около 20% в Източна и Западна Европа и с 30–40% в Китай, Русия и Северна Америка.
- Маниоката ще бъде засегната навсякъде, където се отглежда. Въпреки че маниоката не е основен икономически фактор в глобалното земеделие, тя е жизненоважна за прехраната в много държави с ниски и средни доходи.
- Сред шестте култури, само оризът показва потенциални ползи от затоплянето – основно поради по-топлите нощи.
Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase
Последвайте btvnovinite.bg във VIBER
Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM
Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK
Последвайте btvnovinite.bg в TIKTOK