Обилните валежи са най-честно срещаната причина за наводненията. Благодарение на тях нивата на реките се вдигат и преливат. По този начин заливат близките населени места

Моретата и океаните също могат да причинят наводненията, благодарение на бързото топене на снеговете и ледовете, което води до покачване на морското равнище.

Повредените и пропукани язовирни стени също могат да доведат до жестоки наводнения.

Природното бедствие може да бъде опустошително и да причини значителни щети след себе си. Може би се чудите колко разрушителни могат да бъдат наводненията? Ето няколко примера какво може да се случи, ако природата или човекът предизвикат някои от най-големите наводнения в историята.

Потопът на Свети Марцел

Потопът на Свети Марцел или „Голямото удавяне на хора“ е предизвикано от интензивен извънтропичен циклон, съвпадащ с новолуние.

Потопът на Свети Марцел  се състои от две наводнения, които ги делят над 100 години. „Първо наводнение на Св. Марцел“ се случва на 16 януари 1219 г. То убива 36 000 души по бреговете на Западна Фризия и Гронинген.

„Вторият потоп на Св. Марцел“ също се случва на 16 януари, но повече от 100 години след първия – през 1362 година, причинявайки най-малко 25 000 смъртни случая, като преминава през Британските острови, Нидерландия, Северна Германия и Дания.

Наводнението от Жълтата река

Наводнението предизвикано от Жълтата река в Китай, което започна през септември 1887 г., убива най-малко 930 000 души. Това е едно от най-смъртоносните наводнения в Китай.

Около 28 септември 1887 г., заради дни на проливни дъждове, придошлата река пробива дигите, построени от живеещи наблизо фермери.

Реката бързо залива равнините и покрива площ от около 130 000 квадратни метра, като залива градове и села по пътя си.

Заради наводненията два милиона души остават без домове. Повечето хора загинали поради болести, отколкото от самото наводнение.

Наводнение от река Яндзъ

Неспирните валежи, карат река Яндзъ в Китай да излезе от коритото си и да причини най-голямото природно бедствие в историята. Наводнението от 1931 г. е в продължение на месеци.

Реката залива район от около 145 000 кв. км., принуждавайки до началото на август 500 000 души да изоставят домовете си в опит да се спасят от водната стихия. Впоследствие броят на засегнатите от наводненията, причинени от Яндзъ достига близо 29 млн. души.

През първата половина на август валежите не само не спират, но се усилват, превръщайки оризовите полета в непроходими блата, и унищожавайки цялата реколта. В големите градове като Ухан и Нанкин, които зависят от тази реколта, хората гладуват, на много места избухват епидемии от тиф и дезинтерия. На 18 август 1931 г. разливът на Яндзъ достига своя максимум и тази дата остава в историята като най-черната от началото на наводненията.

Тогава град Нанкин се превръща в остров, откъснат от останалата част на страната, на места отчаянието на хората е толкова голямо, че стига дори до канибализъм в опита им за оцеляване. През нощта на 25 август водите от Великия китайски канал помитат дигите край езерото Гаойоу и около 200 000 души са удавени в съня си.

Цялостната равносметката от наводненията през 1931 г. е ужасяваща. Според най-мрачните данни, от придошлите реки са засегнати 51 милиона души, което по това време е ¼ от населението на Китай, а около 4 млн. намират смъртта си във водите или в резултат на последвалия глад и епидемии. Така наводненията от 1931-а се превръщат в най-опустошителното природно бедствие не само за 20-ти век, но и изобщо, за което историята е запазила спомен.

Авария на язовир "Банкяо"

Тайфунът „Нина“ предизвиква срутването на стената на язовира Банкяо, както и на още 61 други язовира в Хенан, Китай през август на 1975 г.

Това предизвиква едно от най смъртоносно наводнение в историята. То засяга общо население от над 10 милиона души и наводнява около 30 града и окръга от 12 000 квадратни километра.

Приблизителният брой на загиналите е 240 000. Наводнението също причинява срутването на над 6 милиона къщи.

Потоп в Северно море

Силна буря причинява потоп в Северно море, който удря Холандия, северозападна Белгия, Англия и Шотландия. Бедствието започва на 31 януари 1953 година.

Комбинацията от вятър, прилив и ниско налягане накарало морето да залее земята до 5,6 метра над средното морско равнище.

Наводнението от 1953 г. е най-лошото наводнение на 20-ти век в Англия и Шотландия. Над 1600 км брегова линия била повредена и морските стени били пробити на 1200 места, наводнявайки над 600 кв. километра земя.32 000 души били евакуирани, 24 000 имоти били повредени, 46 000 глави добитък бил убит, а 307 души загинали.

В Холандия приблизително 100 000 души били евакуирани, около 1 365 кв. км били наводнени, 47 300 сгради били повредени, 30 000 глави добитък бил убит, а 1836 живота били загубени. Имало 17 смъртни случая в Шотландия и 22 в Западна Фландрия.

Приблизителната стойност на щетите е 50 милиона долара.