Мащабни наводнения заляха Хонконг и южните китайски градове. В региона паднаха едни от най-силните дъждове в историята. Повече от 100 души са били откарани в болница и са проведени няколко спасителни операции, съобщиха службите за Спешна помощ, цитирани от Би Би Си.

В четвъртък властите издадоха черно предупреждение, което се задейства, когато валежите надхвърлят 70 мм на час. По-късно същата вечер Обсерваторията на Хонконг съобщи за 158,1 мм валежи на час, което е най-високата стойност от близо 140 години насам.

Снимки от четвъртък вечерта показват как проливният дъжд превръща улиците в буйни реки, наводнява търговски центрове и обществения транспорт.

На видеоклипове в социалните медии се виждат хора, които се качват по коли и други платформи, за да се спасят от водите, които в някои райони достигат няколко метра височина и блокират входовете на метрото.

В петък улиците и метростанциите в Хонконг бяха под вода, а властите затвориха училищата и работните места.  Тунелът през пристанището на града, който е ключов път, свързващ главния остров с полуостров Коулун в северната му част, беше наводнен.

Дъждът предизвика и свлачища в планинските райони на Хонконг, които блокираха някои магистрали.

Проливни дъждове заляха и южната част на Китай, като в град Шънджън, от другата страна на границата с Хонконг, бяха отчетени най-силните дъждове от началото на записите през 1952 г. Стотици полети бяха преустановени в провинция Гуандун, а местните власти посъветваха жителите в ниско разположените райони да обмислят евакуация.

Днес валежите донякъде отслабнаха, а властите намалиха степента на дъждовната буря от „черно“ на „жълто“ предупреждение. Те обаче предупредиха, че се очаква дъждовете да продължат до събота.