Броят на загиналите при наводненията в централната част на Китай в края на юли достигна 302 души, а десетки все още са безследно изчезнали, пише "France 24".

В периода от 17 до 20 юли в Китай се изсипаха рекордни количества валежи – по-големи от тези, които обичайно падат в страната за цяла година.

Снимка: Reuters

Най-тежко засегнатият от природното бедствие град е Жънгжоу – столицата на провинция Хънан – загиналите там са 292, а 47 души все още се издирват, според прессъобщение на правителството на провинцията.

Голяма част от жертвите са загинали във влакове на метрото, подземни паркинги и тунели. Само в една от линиите на метрото живота си са загубили 14 души, а 39 са били открити мъртви в подземни паркинги.

Снимка: Reuters

В края на миналата седмица входът на една от метростанциите, където са загинали няколко души, беше затрупан с цветя от близки на жертвите и жители на Жънгжоу.

Проливните дъждове, които започнаха на 17 юли, са засегнали почти 13 милиона души и са повредили над 9 хиляди жилища, а финансовите загуби, причинени от стихията, се оценяват на 8,2 млрд. долара.

Снимка: Reuters

Репресия и цензура

В края на миналата седмица Пекин отправи яростни критики срещу редица чуждестранни медии, заради, по думите на китайското правителство, "излъчване на фалшиви новини и пристрастно отразяване" на бедствието.

Журналисти твърдят, че са били репресирани, като част от тях дори са били принудени да изтрият заснетия от тях материал. Според групи за свобода на печата пространството за работа на чуждестранните репортери се стеснява, като те са следени по улиците, подлагани са на онлайн тормоз и са им отказвани визи.

Снимка: Reuters

В четвъртък обаче говорителят на китайското външно министерство заяви, че чуждестранните кореспонденти "се радват на открита и свободна среда за отразяване на събитията в Китай".