Как се отглеждат кокошките, снесли яйцата, които купувате в магазина и как да изберете яйца от щастливи кокошки за празника и за ежедневието си? От международната организация за защита на животните "Четири лапи" дават четири съвета за по-хуманен Великден.  

Съвет 1: Мислете като… кокошка

Кокошките имат нужда да почистят перата си, за да ги направят по-здрави и чисти и да прогонят насекомите. Правят го като ровят дупки в земята и се търкалят в праха. Процедурата за тях е толкова естествена, колкото е за нас да си измием косата. Кокошките имат силна нужда да се движат, да разперват криле и да участват в екипни дейности заедно с приятелите си. Изпитват вътрешна нужда да кацат на високо – това идва от далечното минало на вида. Освен това, кокошките търкалят яйцата си редовно, за да ги затоплят от всички страни.

Съвет 2: Бъдете наясно със системите на отглеждане 

Има алтернативни (0, 1, 2) и клетъчни системи (3) на отглеждане. Алтернативните системи на отглеждане включват биологично, свободно и подово отглеждане. Биологичното, свободното и подовото отглеждане на кокошки позволяват на кокошките да се движат, да социализират и да извършват естествени за вида си действия, които ги правят щастливи. 

При биологичното отглеждане се създават условия, близки до естествените с открити и закрити помещения. Фуражът трябва да е био сертифициран, не трябва да съдържа пестициди, антибиотици и синтетични добавки.

При свободното отглеждане също има достъпно открито пространство за игра. Осигуряват се места за кацане, гнезда и прашни бани.

При подовото отглеждане кокошките се отглеждат на затворено, има хранилки, поилки, подова повърхност с постеля. Максималната гъстота е девет кокошки на кв. м използваема площ.

При клетъчното отглеждане птиците се отглеждат в клетки и разполагат със 750 кв. cм, където нямат никаква свобода на движение, а местата за кацане са трудно достъпни заради ограниченото пространство. 

Съвет 3: Гледайте етикета и направете хуманен избор

Всички пресни яйца в търговската мрежа трябва да бъдат етикетирани. Етикетът включва информация относно условията на живот на кокошките. Кодът, отпечатан върху яйцето започва с цифра, указва метода на отглеждане на кокошките носачки. Маркировката е както следва: 0 - биологично; 1 - свободно; 2 - подово и 3 - клетъчно.

Следват две букви, обозначаващи страната на произход, код на областта, в която се намира стопанството и накрая регистрационен номер на производителя, например 1BG15356. От "Четири лапи" съветват да избираме яйца от алтернативни системи за Великденската си трапеза – с код на етикета 0, 1 или 2. Там кокошките имат много по-голям шанс да осъществят естественото си поведение.  

Вижте още съвети в Ladyzone.bg.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!