Агенцията по безопасност на храните започна предвеликднеска проверка в търговските обекти в цялата страна за качеството на агнешкото, яйцата и козунаците.
В следващия месец ще се взимат и проби за анализ на яйцата от ЕС и трети страни, а за нарушителите глобите ще са от 1000 до 6000 хил.лв. Една от първите проверки беше в Благоевград, инспекторите влязоха в месарски магазин в града.
Заявката тук е, че се продава агнешкото само с произход България.
„Нашата фирма работи само с българско месо – Търговище, Петрич, от региона. Всичко минава през кланица, има печат“, обяснява Александър Хаджийски, продавач в магазина.
Калина Милушева, нач.отдел "Контрол на храните" към ОБДХ – Благоевград разясни, че това, което е добито на територията на България е със син печат, а вносното месо е с червен печат.
„По печата могат да се ориентират от коя кланица е, той започва с номера на областта“, допълни тя.
Проверката продължава с оглед на месото и температурата, при която се съхранява. Изискванията към търговеца са то да бъде прясно. Свежото агнешко е с приятен розов цвят на месото и с бял на мазнината.
„Когато е заклано, след няколко часа вече е образувало суха коричка по повърхността. При лек натиск се образува една трапчинка, която след това веднага се възстановява“, допълни Милушева.
В момента цената на агнешкото в благоевградско е около 15 лв., като се очаква тя да се повиши с наближаване на великденските празници. Проверки ще има и на козунаците, яйцата и боите за яйца.
„Това, което потребителят може да следи е срокът, за яйцата той е 28 дни от датата на снасяне“, добави началникът на отдел „Контрол на храните“ към ОБДХ – Благоевград.
Ако имате съмнение относно това дали яйцата, които сте купили са пресни – експертите съветват да си направите домашен тест. Прясното яйце запазва жълтъка си цял при счупване в чиния.