Агенцията по храните започва засилени проверки на магазини, складове и ресторанти преди празничните Великден и Гергьовден.
Проверяващите ще следят за правилните етикети по продуктите, както и за документацията, доказваща произхода и безопасността на храните.
Обектите, които ще бъдат проверявани са такива, които произвеждат или търгуват с яйца, бои за яйца, козунаци и агнешко месо. Такива са месодобивните компании, както и кварталните магазинчета, месарници и големите търговски обекти.
За сега към Агенцията по храните няма подадени сигнали за нарушения.
Мерал Люледжи има месарница в центъра на София. Изкупува агнешкото от търговци и следи производството да е българско.
За да сме сигурни, че е българско месо единственият ни шанс са документите и синият печат, който винаги стои върху месото.
"Едно хубаво агнешко месо си изглежда розовко с леки балончета вътре. Като го пипнете вътре трябва да е мекичко, да не ви остава пръста върху месото. Веднага да се изправя. Мазнината да е бяла", казва Мерал.
Отличителен белег за произхода на месото е маркировката.
"Здравната маркировка на месото, което е добито на територията на България е в син цвят, от останалите страни е в червен", уточнява Бистра Иванова – началник сектор в отдел Контрол на храните и граничен контрол'' в София.
Проверките в магазините ще следят за ясно ли е обозначен произходът на месото, както и начинът на съхранение.
"Проверяваме температурния режим, начина на транспортиране, общата хигиена и не на последно място всички противоепидемични мерки. Храните, които се предлагат опаковани, трябва да бъдат правилно етикирани с пълната информация за състава, за произхода, за срока на годност", посочва още Бистра Иванова.
Сигнали могат да се подават на сайта на Агенцията по храните и на горещия телефон на агенцията по храните, както и писмено. А за вносните храни следи граничен контрол.
По отношение на яйцата всяка пратка, която е от ЕС или трети страни, ще бъде обект на контрол лабораторен по отношение на фактора салмонела и самата пратка няма да бъде допусната на пазара до излизане на резултатите от анализа.
Глобите за храни без етикети са:
- за физическо лице - от 2000 до 4000 лева
- за юридическо – от 4000 до 6000 лева
Проверките на храните в търговските обекти ще приключат на седми май.