Агнешкото по-скъпо от миналата година. По данни на Kомисията за стоковите борси и тържищата – около 9% е поскъпването спрямо миналата година. Няма значителна промяна при цените на яйцата и доматите. Краставиците обаче спрямо миналата година са значително по-евтини.

Снимка: bTV

За мнозина освен празник в душите Великден е и сериозен разход за трапезата. Милка Стоянова вече е похарчила около 30 лева за агнешко.

„Миналата година беше 12-13 - сега е 16. Заделих, постарах се за празника да има, както е било години наред“, споделя жената.

От Комисията по стоковите борси и тържищата не отчитат значителни промени в цените. Обясняват по-скъпото агнешко така:

„По-голямото желание на много производители да вземат малко повече в цената тази година поради факта, че са доста скъпи фуражите и самото отглеждане на агнетата е по-скъп процес.“

Снимка: bTV

Конкуренцията обаче е голяма и едва ли могат да се очакват драстични скокове при месото, прогнозират от комисията. За поскъпване на агнешкото са и повечето сигнали в Асоциацията за защита на потребителите. Оттам казват, че предпразнично пазарът винаги е динамичен.
 
„Започва постепенното покачване на цените като обикновено се наблюдава един два дена преди това драстично покачване на цените, след празниците цените падат“, заяви Пейо Майорски, Асоциация за защита на потребителите.

Снимка: bTV

Месото и яйцата-внос по магазините често са по-евтини, но не винаги с по-добро качество, предупреждават експертите.

Поевтиняване спрямо миналия Великден има основно при краставиците.

Предстои да видим дали точно преди празника цените ще тръгнат нагоре.