Юпитер и Венера се „целунаха“ в нощта на 1-ви срещу 2-ри март, съобщава агенция Ройтерс. Двете планети изглеждаха така, сякаш почти се докосват в небето.

Феноменът в сряда срещу четвъртък е известен като съвпад - когато планета изглежда близо до Луната, друга звезда или планета, уточняват астрономите.

Блясъкът от Юпитер, най-голямата планета в Слънчевата система, и този на Венера, считана за най-ярката звезда в небето, създадоха грандиозно сияние. То беше обект на внимание и от страна на НАСА. От там съобщават, че любителите астрономи са успелите да видят дори четири от най-ярките луни на Юпитер.

През последните няколко седмици планетите се приближиха една към друга, но в действителност те все още са на около 600 милиона километра една от друга.

Съвпади като този се случват често, защото „планетите обикалят около Слънцето в приблизително една и съща равнина – т.нар. равнината на еклиптиката, и по този начин проследяват подобни пътища в нашето небе“, съобщават още от НАСА.

Тази нощ двете планети са се разминали само на половин градус една от друга. Това се равнява на ширината на протегнат към небето човешки пръст, обясняват още астрономите.

Венера се премести по-високо в небето, а Юпитер беше по-близо до хоризонта. Поради тази причина планетите изглеждаха достатъчно близо, че някои учени нарекоха явлението „целувка“.

Всяка година има съвпад на Венера и Юпитер, но те рядко се появяват толкова близо. Може би поради тази причина явлението получи също така титлата „супер съвпад“.