„Ятаган“ не е филм за робството, нито ода на източните бойни изкуства, не е и продукция на порно индустрията. Тази нова български екшън комедия обаче е огледало на държавата каквото не трябва да бъде.

Зад привидно добрия стандарт на живот и съмнителната лъскавина стоят некадърни управляващи, нехайни подчинени, беззъба полиция, безнаказаност и бясна селяния. Под повърхността има толкова много дупки, че се създава усещането за бездна, за пореден бермудски триъгълник, от който няма излизане. Затова и мотото на „Ятаган“ е „Нищо не е каквото е“.

Агенцията за борба с тероризма, известна като АБОРТ, се управлява от особа, завършила за начална учителка и ламтяща за слава и тесни връзки с медиите. За да се спаси от уволнение, инспектор от същата тази изкуствено създадена структура набеждава квартален нехранимайко за международен терорист. Принуден е да влезе в неочаквана комбина с жертвата си. Двамата създават стройна и прогресиращо разрастваща се схема за източване на пари от държавната администрация.

Когато грандиозната шашма стига до Интерпол и ЦРУ, този своеобразен „булгаргейт“ рухва. Всички местни играчи дотолкова са затънали в лъжите си, че единственият изход е заедно да превърнат черното в бяло. Вместо наказания и възмездия, следват повишения и новоназначения в Брюксел, както си е „редно“. И за да е още по-нелепо и смешно, неочакваният„хепиенд“ върви с разгръщане на романтичните черти на героите.

Режисьорът Андрей Андонов е събрал интересен актьорски състав. Мариан Вълев е инспекторът – събуден за нови подвизи от собствената си липса на опит в борбата с тероризма. Негов двигател в службата е кухата, но обиграна Силвия Овчарова. Характерният персонаж е поверен на Евгения Калканджиева.

Бившата Мис България се справя повече от добре с дебюта си в киното и в компанията на професионалните актьори, сред които е и Ивайло Драгиев – жертвата с два прякора – Никсъна и Ятаган. 33-годишният Драгиев е познат от „Тилт“, „Дзифт“, участва в проекта „Медея“, има свой канал в YouTube. 

В останалите роли са Васил Василев-Зуека, Георги Стайков, Китодар Тодоров, Любомира Башева, Невена Бозукова-Неве, Силвия Станоева и Стефан Денолюбов. Специално участие имат Ники Кънчев – като водещ, Любомир Нейков и Ники Илиев – като терористи, и Йордан Йовчев – в ролята на застраховател.

„Ятаган“ е филм-избухване, протест, разказ за несъстоялите се неща и за нашата собствена несъстоятелност, едновременно атакувана и насърчавана от чалга културата, за да се изроди до повсеместната посредственост на вече няколко поколения.

Затова много е важно знаците и посланията на филма да бъдат разчетени правилно – образоващо и възпитателно, а не като не като някакъв вид култ към времето, в което живеем.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!