Режисьорът Радослав Илиев е най-добрата реклама за своя дебют в голямото кино. В този 50-годишен младеж с визията на хлапе има огромно количество енергия и страст, с които не просто зарежда хората около себе си, но е успял да предаде това усещане и на големия екран. 

Екран, на който е изписано „Екшън“, а след това съвсем „скромно“ е отбелязано, че лентата е носител на наградата на публиката „Снежно чукче“ от „Чукотка филм фест“ и на „Златен кос“ от кинофестивала „Дим за Ямайка“. Филмът също така е забранен и не се препоръчва от Африканската диамантена асоциация. И това не са детските игри на режисьор с развинтена фантазия, а заявка за пародия.

Пародията в може би най-съвършения ѝ кинаджийски вид е най-голямото достойнство на филма с неособено остроумно заглавие. Но  то не би могло да бъде друго в „история за каубои, индианци, извънземни, гангстери, още гангстери, още повече гангстери, евреи, африканци, мексиканци, руснаци, японци, българи, красавици, нинджи, каратисти, едно ченге и едно куче“. От трейлъра се разбира още, че във филма има „бой, престрелки, каскади, убийства, експлозия, бонус експлозия, любов, секс, пари, коли, диаманти, малко мръсни думи и още нещо“.

Най-важното обаче е, че "филмът не съдържа творчески търсения“, а името на режисьора ... не се чете. Дотук с посланията от трейлъра, който може и да предизвика усмивка, но далеч не е гаранция за инвестиция в билетче за кино.  

„Екшън“ прилича на екшън без претенции, но всъщност е сред малкото сериозни нови български продукции – с интересен сценарий, с множество препратки към образци в седмото изкуство, с камера, която улавя екшъна в абсолютен синхрон със сюжета и с брилянтен кастинг, представящ актьори от три континента.

Това е първият самостоятелен филм на сценариста Тео Чепилов („Под прикритие“, „Стъклен дом“, „Домашен арест“).  По визията е работил операторът Борислав Пенчев, който от години живее във Ванкувър и е бил в екипите на сериали като „Бягство от затвора", „Светкавицата", „Стрелата", „Легенди на утрешния ден".

Благодарение на неговите контакти, от Канада е „внесен“ и един от главните актьори - Юта Такенака. Чаровният канадец с японски корени е в ролята на режисьорче,  което снима у нас с парите на майка си и е в перманентен сблъсък с българския бит и душевност. Чуждестранното присъствие се допълва от Джонас Толкингтън и Реймънд Стийрс от САЩ, Тери Рандъл (Великобритания) и Азуса Йонеока (Япония).

Главните герои – Крис, Тони и Дани, са поверени на младите актьори Петър Петров-Перо, Пламен Димов и Милко Йовчев. И за тримата това е първа главна роля в киното. Пламен Димов, вече звезда в Народния театър и все още неизвестен за широката публика, показва, че може да бъде еднакво добър и на сцената, и пред камерата. 

Персонажите на Чоко и Боко са изиграни от Теодор Папазов и Цветомир Ангелов-Цуки. Участват още Александър Койнов, Дий Юн, Юлиан Малинов. Яна Маринова и София Бобчева са единствените по-популярни имена, които имат кратки, но достатъчно запомнящи се появявания.

Хубавото на „Екшън“ е, че в определен момент спираш да мислиш кой, къде, кога и как е снимал този екшън, вдъхновен от кинематографичната ловкост на Тарантино, интелектуалната непосредственост на Гай Ричи, крещящата гениалност на Дейвид  Финчър и неповторимата атмосфера на уестър културата.

И не на последно място, повече от добър знак е, че в рамките на броени дни, след „18 процента сиво“ се появява второ чудо на родното кино.

Историята

Трите хлапета Крис, Тони и Дани имат обща мечта – да създадат най-великия филм от любимата им екшън поредица. Съдбата се намесва в живота им, когато при пътен инцидент унищожават кола, пълна с наркотици. Трябва спешно да намерят много пари, за да се издължат на мафиотите, чиято е стоката.

Тримата извършват немислимо престъпление – отвличат лентата на холивудски филм, който се снима у нас, за да поискат откуп от продуцентите.

В последвалата серия от ситуации момчетата успяват да се забъркат в толкова големи неприятности, че българската, руската, еврейската и японската мафия са по петите им.

Режисьорът Радослав Илиев за филма:

Притеснявате ли се, че филмът може да си навлече гнева на някого в кино средите?

Ни най-малко. Дори в залата, по време на премиерата, имаше хора от „Ню Бояна филм“, а те са хора с чувство за хумор и самоирония.

–  Събрали сте екип от три континента. Как се прави такава организация за кино продукция в България?

С много нерви и загуба на съня.

Каква реакция очаквате  от страна на публиката?

Аз вече наистина се загубих и не знам какво да очаквам от този филм. Не знам какви хора ще го гледат, кой ще го хареса, дали ще се разбере. По време на премиера атмосферата е по-приповдигната. Надявам се, след края на филма хората да са сигурни, че не са загубили 100 минути от живота си.

За кого от актьорите имаше най-голяма борба да дойде и да участва във филма?

Странното е, че повече проблеми имаше с намирането на български актьори, отколкото на чуждестранните. Най-голяма борба беше за тримата млади главни актьори (Петър Петров-Перо, Пламен Димов и Милко Йовчев – бел. а.) . Те трябваше да се непопулярни лица, трябваше да има химия между тях и, разбира се, да се добри актьори.

Създали сте добро трио, въпреки трудностите...

Пламен Димов дойде впоследствие. Всъщност, той беше най-проблематичният. Защото на всички, които идваха да играят ролята, им се даваше един откъс с монолог на Ал Пачино. И всички адски сериозно го правеха, точно като Ал Пачино. Изведнъж идва Пламен и започва пълна импровизация, на която аз се смях от сърце. Казах си „Това е нашият човек!“. След него не съм търсил друг актьор за тази роля.

Вярно ли е, че вече кроите планове за следващ филм?

Да, със същия екип – оператор и сценарист, си мислим за една шпионска антиутопия. Нещо като „Екшън“ ще е, но малко по-странно. Но това тепърва го мислим.

Японският актьор Юта Такенака за участието му в „Екшън“

Как попаднахте в български филм?

Преди време снимах филм с един режисьор, който е приятел с Боби Пенчев (Борислав Пенчев – операторът на „Екшън“ – бел. а.). Боби е поискал да му препоръча добър японски актьор и онзи, в типичния си стил, му казал, че не познава добри, но познава един японски актьор. Това очевидно съм бил аз. И така се озовах тук.

Ясно е как сте влезли във филма, а как влязохте в ролята? Лесно ли излизате от образ?

(Смее се – бел. а.) Да, ролята е много различна от това, което съм аз като човек. Трудно беше с акцента, за целта трябваше да попивам от английския на баща ми. Падна голям смях.

 

Какво трябва да знаем за Вас като актьор?

Аз съм от Ванкувър, където също се снимат много холивудски филми. От Боби знам, че и в София е така. Ванкувър няма свое лице, в този град може да откриете и Сиатъл, и Сан Франциско, и който и да е друг град, но не и самия Ванкувър. Хубавото на  „Екшън“ е, че България е в центъра на нещата, снима се от български екип, с български актьори, историята е българска. Много съм щастлив, че мога да бъда част от нещо такова.

Имаше ли изненади от колегите Ви на снимачния терен?

Българските актьори са много талантливи. Аз чак по-късно разбрах, че повечето от тях са с опит в театъра. Което е изумително, защото се справят отлично на снимачната площадка, където се работи по съвсем друг начин. Беше ми много интересно да ги наблюдавам. Например, Яна Маринова, която е със съвсем малка роля. Не е познавах преди това. Когато я видях, първо бях впечатлен от красотата ѝ, а след това и от таланта ѝ.

Интересно е, че твоята майка във филма е от Япония и не е актриса.    

Да, тя се казва Азуса Йонеока, живее в България и за първи път застава зад камера. Между другото, във филма има още натурчици, например, Александър Койнов, който играе руския гангстер. Докато го гледах, се чудех как е възможно да не е актьор и да е толкова добър. И Азуса, и Алекс са прекрасни и имат прекрасно присъствие.