Учени разкриха най-големия и стар храм на маите в Централна Америка, съобщава Си Ен Ен. Kомплексът е на повече от 3000 г., a дължината му е 1,4 км. 

Откритието е направено благодарение на нова технология за дистанционно наблюдение, наречена „Лидар“. Чрез светлинно картографиране се възпроизвежда модел на теренa, разкривайки тайни, които са дълбоко погребани под земята. 

Лазерното картографиране се използва от няколко години в археологията, чрез него се увеличава скоростта и мащаба на откритията. Сега, благодарение на него е намерена най-ранната и най-голяма церемониална структура, строена някога от маите – обхващаща повече площ от Голямата пирамида в Гиза, Египет. 

"Комплексът е толкова огромен, че изглежда като част от естествения пейзаж. Не бихте разпознали правоъгълната му форма. Но в „Лидар“ той се появи", каза Такеши Иномата, професор по антропология в Университета в Аризона и главният автор на статия за откритието, публикувана в сряда в списанието Nature

Снимка: Reuters

Наричан „Агуада Феникс“, този неизвестен досега храм на маите в Табаско, Мексико, е построен между 1000 г. пр.н.е. и 800 г. пр. н. е. Екипът от археолози са открили нефритови брадви и други ценни предмети в центъра му.