Консумацията на насекоми става все по-популярна в света, въпреки че все още е немислима за много хора.
Застъпниците на тази идея изтъкват екологичните ползи от поръсването на храната с щурци, скакалци и мравки. Изтъква се и лечебното им действие, пише Ройтерс.
Насекомите са богати на протеини, мазнини и витамини и отнемат много по-малко ресурси, за да бъдат произведени за разлика от месото. Всъщност пазарът на насекоми, които могат да се ядат, се разраства все повече в Северна Америка.
От векове насекомите са били част от ежедневната храна на много хора по света, се казва в доклада на Организацията по прехрана и земеделие към ООН, озаглавен „Ядливите насекоми: бъдещи перспективи за осигуряване на прехраната”.
Насекомите са много ефективни при преобразуването на фуража в протеини. Освен това те могат да бъдат изхранвани с органични отпадъци. Събирането и отглеждането на насекоми не изисква високи технологии. То е ниско бюджетна инвестиция, с която могат да се занимават дори най-бедните слоеве на обществото.
От 2003 г. насам Организацията по прехрана и земеделие се опитва да насърчи яденето на насекоми в много страни по света.
Предизвикателството пред креативността на готвачите е как да направят насекомите толкова вкусно изглеждащи, че хората да поискат да ги опитат.