Бихте ли хапнали щурци с подправка барбекю, копринени буби със сол и бонбони с брашно от щурци? Насекомите в менюто стават популярни по света заради увеличаващата се нужда от източници на храна.

Отглеждат се евтино и не се влияят от климатичните промени, уверяват специалисти.

Към тенденцията се присъедини и актрисата Анджелина Джоли, която показа на света как яде скорпиони и паяци заедно с децата си в Камбоджа.

Близо 2 милиарда души на изток се хранят така.

Насекомите използват по-малко вода, почти не отделят вредни газове и не ядат много, казват организацията по прехрана към ООН. За сравнение добитъкът изяжда 8 килограма храна, за да я преобразува в 1 килограм месо, а насекомите - 4 пъти по малко за същия 1 килограм.

Според търговци на насекоми буболечките съдържат протеини, минерали и аминокиселини. Те се надяват един ден нестандартната за нас храна, да стане популярна колкото сушито.

Българката Кремена Деспинова също е почитател на насекомите на трапезата. „Търсех за себе си най-здравословния източник на протеин, който да не съдържа хормони, антибиотици и вредни съставки, които да внасям в организма си”, обясни тя в студиото на „Тази сутрин” по bTV.

Любими са й бамбуковите червеи, които по думите й на вкус напомнят чипс.

Вкусни са също скакалците. Щурците пък на вкус наподобяват скариди, а брашнените червеи и копринените буби имат вкус на ядки.

„С бира са идеални”, препоръчва Кремена. По думите й в 100 грама брашно от щурци се съдържа близо 70 грама протеин.

В студиото на „Тази сутрин” тя донесе деликатеси от супермаркет в Тайланд.

Недостатък на насекомите обаче е високата цена. Може да се купят онлайн, но излизат доста солено. 100 грама брашно от щурци струва около 20 лева, обясни Кремена.