Египетски учени и редица музеи настояват Великобритания да върне Розетския камък, предава “Телеграф”.

Розетският камък е епиграфски паметник, открит през 1799 г. при разкопките на древната крепост Ал-Рашид край Нил. Върху него са изписани три версии на указ, издаден в Мемфис през 196 г. пр. н. е. Горният и средният текст са написани на древноегипетски език, използвайки йероглифи и демотическа писменост, а долният – на старогръцки. Розетският камък е ключът към разшифроването на египетските йероглифи и е едно от най-важните открития на археологията.

Историята на Розетския камък е обвързана както с Египет, така и с Франция и Великобритания. Той е открит от франзуци, но през 1801 г. френската армия претърпява военно поражение в Египет и е принудена да предаде камъка на англичаните. Така Розетският камък е транспортиран до Англия, където до ден днешен е изложен в Британския музей.

Снимка: Wikimedia Commons

Спорът между Великобритания и Египет за Розетския камък продължава десетилетия, като до момента Лондон не са се съгласили да го върнат. Подобни искания има и от редица други държави, чийто археологически артефакти са открити от британски археолози.

Др. Тарек Тауфик, директор на музея “Джем” в Египет смята, че завръщането на Розетския камък в страната му би било символ на помирение между научните кръгове на Великобритания и Египет.

От Британския музей заявиха, че все още нямат официално запитване по казуса. Те не пожелаха да коментират дали са склонни да върнат ценния артефакт в родината му.